17 évig cicázott az FBI-jal, örökre megváltoztatta Amerikát, végül az USA leghosszabb és legköltségesebb hajtóvadászatában elkapták – de csak azért, mert hibázott.


„Az ipari forradalom és következményei szerencsétlenséget hoztak az emberiségre. Jelentősen meghosszabbították a várható élettartamot számunkra, akik „fejlett” országokban élünk, de destabilizálták a társadalmat, az életet beteljesületlenné tették, embereket méltatlan helyzetbe hoztak, széleskörű pszichológiai szenvedésnek (a harmadik világban fizikai szenvedésnek is) tették ki őket, és súlyos károkat okoztak a természeti világnak. A technológia további fejlődése rontani fog a helyzeten. ... és valószínűleg a „fejlett” országokban is növekvő fizikai szenvedést okoz.”

Ezek az első sorai annak a 35 ezer szavas tanulmánynak, amelyet "FC" küldött el a Washington Post szerkesztőségébe 1995-ben, és követelte a megjelentetését. Miután robbantással fenyegetőzött, és volt okuk gyanítani, hogy nem légből kapottan, az FBI és az ügyészség tanácsára a lap 1995. szeptember 22-én mellékletként lehozta az értekezést. Idővel ez vezetett az addig elkaphatatlan „FC” letartóztatásához.

Az FC rövidítés Freecom Clubot (Szabadság Klubot) takar, és Ted Kaczynski használta, aki a múlt héten halt meg egy észak-karolinai börtönkórházban 81 évesen. A rák késői stádiumában volt, és bár nem erősítették meg hivatalosan, valószínűleg önkezével vetett véget az életének.

Tévútra futott zseni?

Kaczynski korengedménnyel, már 16 évesen a Harvard Egyetemen tanult matematikát, és számos neves szaklapban publikált.

Az értekezés megjelenése után – amelyet egyébként a The New York Times is jobbnak látott lehozni –, Kaczynski testvére, David felismerni vélte az írás hangnemét. Az FBI addigra már régóta kutatta a nyomát az általuk Unabombernek hívott terroristának az ország leghosszabb és legköltségesebb hajtóvadászatában.

Az Unabomber elnevezés egyébként onnan származik, hogy Kaczynski kezdeti célpontjai egyetemek (university) és légitársaságok (airline) voltak.

Remeteség egy viskóban

A testvérétől kapott füles nyomán Kaczynskira 1996. áprilisában csaptak le egy furnérlemezből készült, egyszerű viskóban a montanai Lincoln külterületén. Az egyszobás kalyibában naplók, robbanóanyagok, és két elkészült bomba volt.

„Természetesen nem próbálom azt állítani, hogy altruista vagyok, vagy az emberiség „jobbítása” érdekében tevékenykedem. Csupán a bosszúvágy hajt” – írta 1971-ben naplójában, annak ellenére, hogy sokan lánglelkű forradalmárnak tartották.

A börtönben Kaczynskit kikérdező pszichológus paranoid skizofréniát állapított meg nála, ő azonban tiltakozott ez ellen, és nem volt hajlandó erre alapozni a védekezését.

„Normális vagyok”

„Biztos vagyok benne, hogy normális vagyok” – mondta a Time magazinnak 1999-ben. „Nincsenek téveszméim és hasonlók.”

A bíróság előtt bűnösnek vallotta magát 16 robbantásban, ami három ember halálát és 23 sérülését okozta az USA különböző részein 1978 és 1995 között. 1998-ban nyolc életfogytiglanit kapott, a szabadulás lehetősége nélkül. Egy szupervédett coloradói börtönbe került, magánzárkába.

Az Unabomber örökre nyomot hagyott az Egyesült Államokon. Évekkel a szeptember 11-i terrortámadások előtt az ő halált hozó házikészítésű bombái miatt változott meg a csomagküldés és a repülőkre való felszállás menete az Egyesült Államokban.

Feminizmus és PC

1995-ös manifesztójában foglalkozik egy sor olyan kérdéssel, ami napjainkban heves vitákat gerjeszt:

Azt írja:

„A feministák kétségbeesetten próbálják bizonyítani, hogy a nők ugyanolyan erősek és képességesek, mint a férfiak. Egyértelműen az a félelem vezeti őket, hogy a nők esetleg NEM olyan erősek és képességesek, mint a férfiak.”

Vagy:

„Azok, akik a legérzékenyebbek a „politikai inkorrektség” terminológiájára, nem az átlagos fekete gettólakok, ázsiai bevándorlók, bántalmazott nők vagy fogyatékosok, hanem az aktivisták egy kisebbsége, akik közül sokan még csak nem is tartoznak semmilyen „elnyomott” csoporthoz, hanem a társadalom privilegizált rétegeiből valók. A politikai korrektség bástyája az egyetemi professzorok között húzódik.”

(Forrás: Mirror, FBI, Washington Post)


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!