Spórol a kormány, ezért engedtek el csak idén már 2290 elítélt embercsempészt. Eddig 16-al találkoztak másodszor is a rendőrök, a Belügyminisztérium szerint ez a hatékonyság jele.


Megtakarítást hozott a költségvetésnek és enyhítette a börtönök zsúfoltságát – a Belügyminisztérium ezzel magyarázta az ATV Híradó szerint, hogy a külföldi embercsempészeket egyszerűen szabadon engedik, amikor elkapják őket. A minisztérium hiradónak küldött válasza alapján gyakorlatilag tízből kilencszer egyszerűen csak kitoloncolják az országból a bűnözőket:

Az embercsempészetért a magyar törvények szerint legalább egytől öt évig, súlyosabb esetekben akár nyolc-tíz évig terjedő szabadságvesztés járna. A kormány a veszélyhelyzeti rendeletalkotással módosította a szabályokat, ami lehetővé tette, hogy az embercsempészeket egy egyszerűsített eljárás végén automatikusan elengedjék. Csak akkor kell ülniük, ha másodszor is találkoznak velük a magyar hatóságok.

A szabadlábra helyezett elítéltek közül eddig 16-ot kaptak el újra. A számot a minisztérium a hatékonyság jeleként értékeli.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!