Jelentős mennyiségű terület van különösen nagy kockázatnak kitéve az Amazonas-medencében a folyamatosan terjedő lángok miatt - írja a BBC. A közösségi médiában rengeteg álinformáció terjed a tűzről, a Twitteren és az Instagramon például #PrayforAmazonas tag alatt futhat bele az ember hamis adatokba - számol be a CNN. Egyesen posztokban kontrollált lángokról, illetve nem is Brazíliát érintő tűzvészről írnak, így felmerülhet a kérdés,


mennyire is súlyos a helyzet.

Tény, hogy évtizedek óta nem alakult ki hasonló tűzvész a brazil esőerdőben, de mi is lehet az oka a mostani katasztrófának?

A brazil űrkutatási ügynökség szerint az év során eddig rekordszámú tűz gyulladt Amazónia területén. Bár a tűznek gyakran természetes oka van, így szárazság, villámok és forróság, a környezetvédelmi szervezetek és kutatók úgy vélik, hogy a jelenlegi tűzvészt favágók és mezőgazdasági dolgozók okozhatták.

"The Amazon region is burning!"

The largest rainforest in the world, vital in the fight against global warming, home to one million indigenous people and millions of plants and animals

This year it has seen "a record number of fires" (Inpe) THREAD⬇️https://t.co/nJNua4pLqn pic.twitter.com/NVvBsKO5Zu

- BBC News (World) (@BBCWorld) 2019. augusztus 22.

Munkájuk során gyakran hoznak létre irányított erdőtüzeket különböző méretű területek megtisztítására, aminek a felügyelete kicsúszhatott a kezükből. A kiirtott részeken további mezőgazdasági munka végezhető, a legtöbb gazda állattartásra használja fel. Jair Bolsonaro, brazil elnök ipart támogató mentalitása sem segíti az ügyet. Az idén brazil elnök nyíltan szimpatizál a fakitermelő cégekkel, háttérbe helyezve az őslakosok érdekeit. Beiktatása óta a környezetvédelmi ügynökség kevesebb büntetést osztott ki, lazított a szabályozásokon, ezzel is támogatva az Amazonas-medence kihasználását.

A tűzvésszel kapcsolatban az elnök azt mondta, nincsen elég emberük, illetve megfelelő anyagi hátterük, hogy megküzdjenek a lángokkal. Ricardo Galvãót, a brazil űrkutatási ügynökség vezetőjét előző hónapban menesztették, miután megerősítette, hogy az erdőirtás 88 százalékkal magasabb volt júniusban, mint az előző évben ugyanekkor. A kormány leállította a környezetvédelmi szervek támogatását is.

Bolsonaro úgy gondolja, az erdőtüzek mögött ezek az anyagilag gátolt csoportok állhatnak, bár állítását nem tudta tényekkel igazolni.

A szervezetek abszurdnak nevezték az elnök állítását, amivel véleményük szerint elvonja a figyelmet az illegális erdészeti tevékenységekről.

Brazíliában egyre gyakoribbak az erdőtüzek, a legveszélyesebb állapotok az északi területeken uralkodnak. A mostani tűzvész terjedését az alábbi, 12 óránként frissülő térképen lehet nyomon követni.

Ugyanakkor nem csak Brazíliát fenyegetik a tüzek, Venezuela és Bolívia, illetve egyéb régióbeli országok területén is megnövekedett a tűzesetek száma. Míg Brazíliában mérsékelt a tűzzel felvett harc, addig Bolívia légi tűzoltó osztagot és vészhelyzeti munkásokat is az érintett térségekbe küldött, és igyekeznek menedékhelyre gyűjteni a lángok elől menekülő állatokat.

Kiemelt kép: HO / NASA EARTH OBSERVATORY / AFP


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!