Hatalmas flert produkált csillagunk múlt héten - írja a CNET. A kitörés a Nap nyugati oldalán jelentkezett, 2017 óta ez volt a legnagyobb ilyen típusú esemény.

A fler a naplégkör egy részének hirtelen kifényesedése. Az aktivitást a NASA Solar Dynamics Observatory (SDO) műholdja figyelte meg magyar idő szerint szerda hajnalban. Az esemény Ázsiában rádiózavarokat okozott bizonyos kommunikációs rendszerekben.

Today's X2.2 solar flare is the strongest solar flare of the current Solar Cycle thus far. It peaked at 03:57 UTC and came from sunspot region 2992 which is rounding the western limb. The eruption was fairly impulsive and the resulting CME is not earth-directed. pic.twitter.com/Aq38bXuFnA

- SpaceWeatherLive (@_SpaceWeather_) April 20, 2022

Az esemény X2,2-es kategóriájú volt. Az X a legnagyobb erősséget jelöli a flerek között, a betűt követő szám pedig az adott kategórián belül a további erősséget mutatja meg.

Az elmúlt évben több X1-es kitörést is dokumentáltak, a mostaninál erősebb flert viszont utoljára 2017 szeptemberében észleltek, az az esemény X9-es volt.

Minden idők legnagyobb, X28-es kategóriájú flerjét 2003-ban mérték.

A mostani eseményt koronakidobódás is kísérte, ennek során a napkorona egy része kilökődik az űrbe. Amennyiben a töltött részecskék a Földet is elérik, a légkörrel interakcióba lépve fokozhatják a sarki fények látványát, és befolyásolhatják az elektromos infrastruktúrát. A szerdai esemény ugyanakkor nem bolygónk felé történt.

A naptevékenység az utóbbi időkben fokozódni látszik. Csillagunk aktivitása egy megközelítőleg 11 éves ciklust követ, a jelenlegi a számozás kezdete óta a 25. a sorban. A ciklusnak vannak nyugodtabb és aktívabb időszakai, a csúcsot előreláthatóan 2024-2025-ben fogjuk elérni.

Vedd kézbe a 24.hu legemlékezetesebb tartalmait!

Izgalmas arcok, kihagyhatatlan történetek

Keresd az újságárusoknál, vagy rendeld meg az mc.hu/riporter oldalon!

Megrendelem
ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!