Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

A zöldség, amelyről a román mezőgazdászok már szinte el is feledkeztek, nyugaton igazi csemegének minősül. A franciák és az amerikaiak érdeklődést mutattak a növény iránt, és egy ilfovi farmer válaszolni akar a megkeresésükre.

Cristian Lungu, az Ilfov megyei Dascălu településen élő gazdálkodó. Nemrégiben meglátogatta őt egy francia mezőgazdász, akit az országban termesztett fokhagyma megvásárlása érdekelt. De nem akármilyen fokhagymáról van szó, hanem arról a gumóról (magról), ami a növényen virágzatként megjelenik.

"A farmernek, aki meglátogatott, van egy fia, aki Amerikában él. A fia kérte meg, hogy érdeklődjön Magyarországon és Romániában termő növények iránt. Ezért látogatott el Romániába. És, hogy mi volt ez a termék? Az egyszerű őszi fokhagyma, amely virágzatot alkot, amelynek végén néhány gumó jelenik meg, ami lényegében vetőmagként szolgál, és két év után már ez is virágzásra képes. Tehát ezt a virágzatot egy bizonyos időszakban betakarítják, durván felaprítják, hozzáadják egy kifacsart lime levét, egy kevés napraforgó olajt és sót, és befőttes üvegben tárolják." - mondta a férfi.

Drága az Egyesült Államokban, nagyon keresett Franciaországban

"Ez a készítmény Amerikában 25 dollárba kerül, Franciaországban pedig még ennél is drágább, mert ott nem található meg, és igazi csemegének minősül, amelyet a franciák sajtos előételek elkészítéséhez használnak. Amerikában úgy tűnik, saláták fűszerezéséhez használják. Így válik ez a románok által szinte banálisan egyszerűnek tartott növény értékes és drága élelmiszerré." - magyarázta Cristian Lungu, az agrointel.ro oldalnak.

A franciák ajánlatot tettek az ilfovi gazdálkodónak, hogy exportálja a fentiekben leírt kész terméket Franciaországba.

A gazdálkodó elmondta, örül, hogy a nagy mennyiségű de rossz minőségű termelés ideje leáldozóban van, és legalább nyugaton megnőtt a minőségi termékek iránti kereslet.

Megjegyzi azonban, hogy Romániának nagy problémája van a mezőgazdasági lehetőségek kiaknázásában. Erre a hiányosságra csak még jobban rávilágított a francia farmerrel folytatott beszélgetés.

"Egy adott ponton felmerült a kérdés, vajon hány sajtkülönlegességről is van szó, és a válasza őszintén meglepett. A francia farmer elmondta, hogy 3 évvel ezelőtt körülbelül 1000 féle sajt volt Franciaországban, de az utóbbi 3 évben még több, a francia nép történetében hagyományosnak számító fajtát kerestek, és további 200 féle sajttal bővült a kínálat. Rámutatott, hogy a románoknak csak néhány sajtfélesége van, és ezek mind friss sajtok, egyáltalán nem járnak haszonnal abban az értelemben, hogy ha a terméket nem sikerül rövid időn belül eladni, akkor megromlik és eldobják." - mondta a gazdálkodó.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!