Éppen elég volt addig a lőszer, amíg a mentőcsapat megérkezett a sérültekért.


Hősi halált halt február 17-én a 206. zászlóalj főhadnagya Bahmutnál, írja a BBC. Pavel Kuzin még akkor sem adta fel a harcot, amikor csapatából mindenki más halott volt rajta kívül.

A 37 éves ukrán katona és hat társa aznap egy előretolt megfigyelőállásnál teljesített őrséget. Nem sokkal a szolgálat kezdete után heves tűz alá kerültek, egy félelmetesen pontosan célzó tank is lőni kezdte a rejtekhelyüket. A szakaszból ketten is megsebesültek, őket Pavel egy lövészárokba parancsolta, majd utánuk ment egy orvos is. Pillanatokkal később telibe találta egy gránát a fából készült óvóhelyet.

Az egyik sebesült életét vesztette, az orvos és a másik katona megsérült. A főhadnagy ekkor segítséget hívott a bajtársak kimenekítésére, majd visszasietett a géppuskájához, hogy feltartsa az időközben rohamozásba kezdő orosz gyalogosokat. Az orosz katonák azonban úgy rohantak feléjük, mintha mi sem történt volna, hiába sorozta őket az ukrán főhadnagy. A kérdés már csak az volt, marad-e annyi lőszere Pavelnek, hogy valamennyire feltartsa az orosz rohamozókat, amíg a többiekért megérkezik a segítség.

A mentőcsapat végül időben érkezett, a sérülteket kimentették, de Pavel Kuzin nem élte túl a támadást. A hősi halált halt ukrán katonát fejlövés érte.

Az ukrán hadsereg szerint Bahmutnál mostanában egyre több az ehhez hasonló véres roham. Az oroszok taktikájának lényege, hogy több hullámban indít rohamot a gyalogság. Az elöl haladók után újabb fegyveresek törnek előre, akik mindenkit lelőnek, aki menekülni próbál. Naponta nagyjából ötven ehhez hasonló támadást vernek vissza az ukránok, de a brutális stratégia működik: az oroszok lassan, de hatalmas emberáldozatok árán nyomulnak előre a város környékén.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!