Még egészséges embereknél is jelentősen megnőtt a vérrögképződés kockázata, márpedig az akár életveszélyes is lehet. Kulcsszó: mértékletesség.


Egy új tanulmány szerint az eritrit nevű kalóriamentes édesítőszer több mint kétszeresére növelheti a vérrögképződés kockázatát még egészséges embereknél is, írja a HVG. A Cleveland Clinic szív- és érrendszeri központjának kutatói húsz egészséges embert vizsgáltak, és arra kérték őket, hogy éjszaka koplaljanak, majd reggel vért vettek tőlük. A résztvevők fele eritritet tartalmazó italt kapott, míg a másik fele cukrosat.

Az eredmények megdöbbentőek:

Az Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a legmagasabb eritritszinttel rendelkező alanyoknál kétszer nagyobb eséllyel következett be szívroham vagy stroke. A kutatók szerint

A tanulmányt a CNN-nek nyilatkozva élesen bírálta a Calorie Control Council, mondván, hogy a kísérletben részt vevők túlzóan nagy mennyiségű eritritet kaptak. Ugyanakkor a kutatás vezetője, Stanley Hazen hangsúlyozza, hogy a

A kutatók szerint a kulcs a mértékletességben rejlik: a kis mennyiségben fogyasztott, normál cukorral édesített édességek előnyösebbek lehetnek, mint az eritrittel készült változatok. Különösen igaz ez azokra, akiknél a szívroham vagy stroke kockázata eleve magasabb.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!