Az Állami Számvevőszék hét nem állami humánszolgáltató intézményfenntartó céget ellenőrzésének eredményét tette közzé csütörtökön.


Az ÁSZ az Aranykereszt Ápoló Otthon Közhasznú Nonprofit Kft., a Szociális és Rehabilitációs Alapítvány, az Egyenlő Esélyekért Alapítvány, az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa, a Szent Kereszt Alapítvány, a Kék Nefelejcs Alapítvány és a Hotel Béda Idősek Lakóotthona Közhasznú Nonprofit Kft. 2015-2017 közötti gazdálkodási időszakát vizsgálta.

A számvevőszék egy intézmény esetében kezdeményezte a költségvetési támogatás felfüggesztését, egy esetben pedig kilátásba helyezte a szankciót.

A köznevelési és szociális feladatokat ellátó nem állami intézményfenntartók részére közfeladataik ellátására évente jelentős összegű pénzügyi támogatást biztosítottak a mindenkori költségvetési törvények.

Az ellenőrzés arra vonatkozott, hogy szabályszerű volt-e a nem állami humánszolgáltató intézményfenntartóknak a központi költségvetésből kapott támogatás felhasználása, valamint, hogy megfelelt-e a jogszabályi előírásoknak a támogatások igénylése, évközi módosítása és év végi elszámolása.

A Hotel Béda Idősek Lakóotthona Közhasznú Nonprofit Kft. esetében nem volt ellenőrizhető, hogyan gazdálkodott a cég az igénybe vett közpénzekkel, és ezáltal nem volt elszámoltatható. Az ÁSZ kezdeményezte a fenntartó államháztartásból származó támogatásai folyósításának felfüggesztését.

Az intézmény Kölked közelében a Gemenci erdőben, a Duna-Dráva Nemzeti Parkban fekszik, és eddig évente mintegy 50 milliós támogatást kapott.

A másik elmarasztalt intézmény a budapesti központú Aranykereszt Ápoló Otthon Közhasznú Nonprofit Kft. volt: a közpénzekkel való gazdálkodása itt sem volt elszámoltatható és átlátható, az ÁSZ ezért vagyonmegóvási intézkedés kezdeményezését helyezte kilátásba az intézménynél.

Az Állami Számvevőszék megállapította, hogy a Szociális és Rehabilitációs Alapítvány, valamint a Kék Nefelejcs Alapítvány belső szabályozottságának kialakítása szabályszerű volt. Az Egyenlő Esélyekért Alapítvány és a Szent Kereszt Alapítvány a működési és a gazdálkodási környezetét nem szabályszerűen alakította ki. Az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa nem alakította ki a szociális humánszolgáltatási közfeladathoz biztosított költségvetési támogatások átlátható és elszámoltatható felhasználásának feltételeit, gazdálkodása nem volt elszámoltatható.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!