Máshonnan viszont nem érkezik nem orosz olaj a pozsonyi finomítóba, ahonnan a cseh, az osztrák és a lengyel piacot is ellátják dízellel és benzinnel.


Több mint egy éven át tartó tárgyalás után a Mol megállapodott az Adria-vezeték használatának díjáról a Janaf horvát olajvezeték-üzemeltető vállalattal. A magyar olajcég szerint azonban a piaci ár többszörösét kell fizetniük, így a megegyezés „aggályokat vet fel az egész közép-kelet-európai régió ellátásbiztonságával kapcsolatban”.

A Mol-csoport csütörtöki közleményében azt írta, hogy

„A Mol-csoportnak nem volt más választása, mint a megállapodás aláírása, mivel az Adria-vezeték fontos szerepet játszik a közép-kelet-európai régió ellátásbiztonságában” – tették hozzá.

A közlemény szerint ugyanis az Oroszországgal szembeni uniós szankciók értelmében a Mol pozsonyi finomítójában nem orosz kőolajból kell gyártani az exportra szánt dízelt, benzint és minden további terméket ahhoz, hogy a vállalat ki tudja elégíteni a cseh, az osztrák és a lengyel piac magas keresletét.

Azonban az egyetlen rendelkezésre álló ellátási útvonal, ahonnan a finomító nem orosz kőolajhoz tud jutni, a horvátországi Omisaljból indul, és az Adria-vezeték Janaf tulajdonában lévő szakaszán keresztül halad.

– írták.

(Forrás: MTI)


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!