Akkora mértékben csökkenne az élelmiszer, ami ránk nézve is katasztrofális következményekkel járhat.


Élelmiszer alig, a pénz értéktelen, mindenütt lázadások törnek ki, káosz uralja a Földet. Ez nem a múlt, ez a mi jövőnk – ezekkel a nem túl biztató szavakkal kezdődik a What If egyik videója, amelyben azt modellezik, hogy mi történne, ha a méhek eltűnnének a bolygónkról.

A What If című, elsősorban Facebookon publikált sorozat terjesztői rendszerint az egész emberiséget érintő, provokatív, sokakat foglalkoztató vagy extrém tudományos kérdésekre keresik a választ. Mi is megírtuk, mi történne, ha napelemekkel borítanák be a Szaharát, és azt is, hogy mi lenne, ha a Föld tényleg lapos volna.

A méhekkel ambivalens a viszonyunk. A méhektől az emberek rendszerint félnek a csípésük miatt, ráadásul vannak, akik allergiásak rá, és életveszélyes állapotba kerülnek, ha a bőrükbe jut a méh fullánkja. Ugyanakkor a mézet, amit a méhek állítanak elő, rengetegen szeretik.

Ám a méhek jelentősége és szerepe nem merül ki abban, hogy mézet csinálnak.

Ennél jóval összetettebb a feladatuk.

A méhek végzik el az általunk fogyasztott növények jelentős részének beporzását.

Ez a világ gazdaságának a What If szerint évi 200 ezer milliárd dolláros üzlet, amit mi, emberek a méheknek a klímaváltozással és a rovarirtó szerek túlzott használatával hálálunk meg. Emiatt fogyatkozik világszerte a méhek száma, és ez végzetes az emberiség számára.

Ha az utolsó méhecske is elpusztul, három hónappal azután világszerte drasztikus mértékben csökkenne a növények terméshozama, a zöldségboltok áruinak fele hiányozna. De nem csak a zöldségeknek és a gyümölcsöknek inthetünk búcsút, hanem többek között a kakaónak (és így a csokoládénak), a mandulának, a kókuszdiónak és a kávébabnak is.

Nem csak a What If hívja fel a figyelmet arra, hogy az egész emberiség léte függ a méhektől.

Szergej Petrov bolgár repüléstechnikai mérnök szerint a mezőgazdaság a mai formájában a méhek segítségével alakult ki, és a méhek annak mindig is létfontosságú részei voltak, és szerinte az élelmiszereink 30%-a közvetlenül a méhek beporzásának köszönhető. A szakember néhány éve felmondott a munkahelyén, és azzal vált híressé, hogy kidolgozott egy modellt a méhek megmentésére és a méhészet digitalizációjára. Ma már teljes egészében a Bee Smart Technologies projektnek szenteli az idejét.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon



ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!