Az előrejelzések szerint ma vagy holnap betör a Lupa tó közelében található Macskaházba a víz, és még ki tudja meddig nem vonul el az ár a ház közeléből.


Az évtized árvize fenyegeti a leukózisos és AIDS-es cicáknak menedéket nyújtó Macskaházat. Az állatok a ház felső szintjére kényszerültek, miközben a menedék alsó része a mai napon víz alá kerül az előrejelzések szerint. Czapáry Veronika, a Macskaház Alapítvány elnöke arról beszélt, minden tőlük telhetőt megtesznek az állatok védelme érdekében, a helyreállítási munkálatokat viszont csak a régi és új támogatók segítségével tudják majd állni.

– írják posztjukban.

Az előrejelzések szerint ma vagy holnap betör a Lupa közelében található Macskaházba a Duna áradó vize, és várhatóan szombatig még jelentősen emelkedik a vízszint az ingatlanban, ahol Ez azért is rendkívüli, mert korábban az ilyen betegségekkel küzdő cicákkal gyakorlatilag senki nem foglalkozott, menthetetlennek tartották, többségében elaltatták őket, de Czapáry Veronika állatorvosok segítségével kidolgozott egy olyan módszert, amellyel meg lehet hosszabbítani az állatok életét. Két éve már, hogy közalapítvány lettek és azóta tudnak 1 százalékot gyűjteni.

Az indulás óta eltelt négy évben több száz súlyosan beteg macska életét tudták szebbé varázsolni, és jelenleg is 50 ellátásra szoruló cica él náluk. Békeidőben egy 75 nm-es ház, egy 50 négyzetméteres kifutó és egy tágas, 450nm-es hatalmas macskabiztos kert nyújt lehetőséget az állatok számára a szabad mozgásra, és fára mászásra, de a dunai áradás sajnos most az ő életüket is alaposan felforgatta.

– fogalmazott az állatvédő, hozzátéve, felkészült arra, hogy a következő napokban csónakkal kell közlekednie, hogy elérje és elláthassa a macskákat.

A ház alsó szintje jelenlegi állás szerint 20 centire fog víz alá kerülni, 2013-ban 40 centi volt a maximum, így az árvíz okozta károk helyreállításának költségei egyelőre felmérhetetlenek. Az alapítvány most a közösség segítségét kéri, hogy finanszírozni tudják a helyreállítási munkálatokat, és továbbra is biztosíthassák a beteg állatok biztonságát és gondozását. Veronika reméli, hogy a támogatások révén sikerül újra biztonságos körülményeket teremteni a FeLV+, FIV+ cicák számára, és folytatni azt a munkát, amellyel a legvédtelenebbeknek ad második esélyt.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!