Úgy vélik, hogy ennek és a többi harci gépnek a hiánya lélektani sokkot okozhat a repülősök körében, és az orosz légierő morális szintje is jelentős mértékben csökkenhetett.


Mint arról mi is írtunk, a Wagner-csoport egy hete elindult Moszkva felé, de végül feladták tervüket és visszafordultak, arra hivatkozva, hogy nem akarnak vérontást. Vezetőjük Prigozsin azt nyilatkozta, hogy nem Putyin ellen akartak fellépni, hanem a rossz döntéseket hozó vezetés ellen.

Az első közlések arról szóltak, hogy nem voltak halálos áldozatai a lázadásnak, de később a Wagner-alapító annyit korrigált, hogy a földön nem voltak.

Bár egyes hírek szerint civilek is haltak meg, azt azonban megerősítették, hogy az oroszok egyik irányító repülőjét kilőtték, és a személyzet életét vesztette - írja a 444.hu.

A légierő ugyanis az orosz BBC összesítése alapján három Mi–8MTPR típusú, rádióelektronikai harcra felkészített helikoptert, egy-egy Mi–35-ös és Ka–52-es harci helikoptert, egy Mi–8-as szállító helikoptert, valamint egy IL–22M repülőgépet vesztett. Így ezeken nyolc-tíz katona veszthette életét.

A Meduzán publikált elemzés szerint nagyon valószínű. hogy az IL–22M-es gép egy másik bevetésről térhetett vissza, mikor találat érte. Irina Kuszenkova, az orosz állami Pervij Kanal tévécsatorna tudósítója azt állítja, hogy Rosztovban a főtisztek rákérdeztek Prigozsinra, hogy miért lőtték ki a gépet, és ő állítólag azt válaszolta:

Sőt, azt is mondta, hogy az áldozatok családjainak kész 50 millió rubelt fizetni kártérítésként.

A lap megjegyzi, hogy az IL–22M elvesztése érzékeny veszteség az oroszok számára, mert ilyenből csak legfeljebb 12 darabja van a támadóknak, és ezeknek a gépeknek komoly szerepe van a hadműveletek tervezésében és végrehajtásában. Éppen ezért csak az orosz légtérben használják, biztonságos távolságban az ukrán határtól.

Úgy vélik, hogy ennek és a többi harci gépnek a hiánya lélektani sokkot okozhat a repülősök körében, és az orosz légierő morális szintje is jelentős mértékben csökkenhetett.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!