Az elmúlt időszakban világszerte sorra jelentenek be ötödik generációs vezeték nélküli hálózathoz kapcsolódó fejlesztéseket.

"Sok pilot projekt fut, megjelentek már 5G készülékek is. A barcelonai világkongresszus is szinte csak az 5G-ről és a hozzá kapcsolódó alkalmazásokról szólt. A piaci szereplők nagy vonalakban már látják, hogy mi kell az 5G-hez, és lényegében tudják a hozadékát, például a jelentős sávszélesség-növekedés melletti késleltetéscsökkenést, vagy azt, hogy ugyanazon a hálózaton egymástól nagyon eltérő alkalmazásokra lehet megoldást kínálni. Már az is látszik, hogy a hálózat műszakilag miként fog felépülni, a szabványosítás ugyanis eléggé előrehaladott stádiumban van" - összegezte a Napi.hu-nak adott interjújában Kis Albert, az Invitech nagykereskedelmi és hálózatfejlesztési vezérigazgató-helyettese.

A jövő hálózatait építi az Invitech

Mára már közismert rövidítések jelzik a fejlődés útját: a legismertebbek közé tartozik az 5G és az IoT.

Hozzátette: ezek a technológiák belátható időn belül elérhetőek lesznek, a költségek is tervezhetőek. Az is világos, hogy ezt a hálózatot nem lehet a vezetékes infrastruktúrától elválasztani. Ami viszont a nagyobb kérdés, hogy mi lesz a bevételi oldallal, miből lesz forrás a hatalmas beruházási költségekre.

Milyen állapotban van a hazai telekommunikációs hálózat?

Az interjúban szó volt arról is, hogy az 5G hálózatoknak létfontosságú részeleme lesz a vezetékes, optikai infrastruktúra. Ezen a területen gerinchálózati és lefedő, hozzáférési (access) hálózati szintet szoktak megkülönböztetni.

Kis Albert

"A magyarországi távközlési gerinchálózat jelentős része 15-20 éve létesült, ekkor még a régióban kiemelkedően jónak számítottunk. Jelentős gerinchálózati nyomvonalfejlesztés azóta nem történt. Lefedettség szempontjából most nagyjából ott tartunk, ahol a környező országok, de azok a hálózatok részben korszerűbbek. Magyarországon 2-3 országos gerinchálózat létezik, ezek közül az egyik az Inviteché, ami egy jelentős érték. Ezen kívül jellemzően területi hálózatok vannak. Európában is nagyon hasonló a kép: általában 2-4 országos gerinchálózat és kisebb területi rendszerek jellemzőek" - részletezte a vezérigazgató-helyettes.

A hozzáférési hálózatok esetében általában a szélessávú lakossági hálózatokra kell gondolni. Ezen a területen számos fejlesztés folyik például a Szupergyors Internet Program (SZIP) keretében is. "A hozzáférési hálózatok szempontjából vegyes a kép: van, ahol 2-3 párhuzamos optikai alapú rendszer is kiépült. Vannak viszont olyan területek, ahol egyáltalán nincs optikai lefedettség, csak rezes hálózat. Ezeket le kell cserélni, ami költséges beruházásokat jelent. Összességében tehát úgy gondolom, nem állunk rosszul. Fontos, hogy a vezetékes hálózatok fejlesztésénél a leendő mobilhálózati igényeket is figyelembe vegyük" - mondta Kis Albert.

Erősségek és lehetőségek a dinamikusan fejlődő környezetben

Mi arra alapozhatunk, hogy van egy jelentős, országos lefedettségű hálózatunk, egy gyakorlatilag az egész régióban egyedülálló, TIER III-as minősítésű adatközpont-infrastruktúránk, és van egy hosszú távra visszatekintő, bizalomra épülő együttműködésünk a nagy mobilszolgáltatók legtöbbjével. Mi biztosítjuk a számukra szükséges optikai infrastruktúra jelentős részét, és azt gondolom, értjük az igényeiket - emelte ki a szakember.

Az 5G-értékláncban a vezetékes optikai infrastruktúrának és az intelligens transzporthálózatnak nagyon fontos szerepe lesz. Ebben az Invitechnek komoly tapasztalata van, és az infokommunikációs szolgáltató arra törekszik, hogy ennek a környezetnek szereplője legyen a jövőben is. Ehhez viszont a meglévő hálózataikat bővíteniük kell, illetve a lefedettséget is szükséges növelni.

Az átviteltechnikai rendszerelemeknél viszont speciális elvárások jelentkeznek az 5G kapcsán, ma még a jövő kérdése, hogy itt együtt tudnak-e működni a mobilszolgáltatókkal, vagy ezeket a cégek maguk kívánják létrehozni. A mobil 5G fejlődésével az adatközpontok és a hosting területen is megjelennek új igények. Az Invitech ebben szintén jól áll: már előkészítették azokat a bővítéseket, amelyeket viszonylag gyorsan meg tudnak lépni.

Összességében az 5G-s világban az együttműködésre, a hálózatmegosztásra való hajlandóság technológiai okokból és gazdasági kényszerűségből is vélhetően nagyobb lesz - legalábbis én erre számítok. Meggyőződésem, hogy ebben a folyamatban - a mobilpiacon közvetlenül nem érdekelt, független szereplőként - win-win helyzeteket tudunk kialakítani a mobilszolgáltatókkal - hangsúlyozta Kis Albert.

A teljes interjút itt olvashatja el.

Kiemelt fotó: iStock


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!