Egy áruház parkolója, két autó és rossz pillanat. Ennyi kell hozzá, hogy elszabaduljanak az indulatok a Balhéban.


Aki ült már valaha volán mögött vagy sofőr mellett, annak nem kell elmagyaráznom, milyen indulatok képesek elszabadulni, ha két sofőr, és most nagyon finoman fogalmazok: nem ért egyet a köztük és járműik között kialakult helyzettel. Mondjuk ki: nem szoktuk megdicsérni a másikat azért az úton, ahogy vezet. Nem hangzanak el olyan mondatok, mint: "de szépen kanyarodtál! Vagy: "ejha, lehúznád az ablakod? Csak azt szeretném elmondani, mennyire tetszett, amilyen pontosan indexelsz, legyen szép napod, szia!" Vagy: "már attól szimpatikus ez a nő, ahogy kettesbe tette az autót!"

A Beef, azaz Balhé című fantasztikusan megírt, megcsinált, rendezett Netflix-sorozat ennek a képzeletbeli, és soha meg nem történő helyzetnek az inverzét mutatja meg, azaz azt, amikor egy férfi és egy nő - ráadásul nem is tudni első pillanatra, hogy nő az egyikük, mert az még jobban élezné a helyzetet - épp felhúzott idegrendszerrel találkoznak egy közlekedési helyzetben, és nagyon, de nagyon nem kedvelik egymást az első pillanattól.

Az egyikük gazdag - Amy bőrébe Ali Wong bújt -, a másik csóró, és egyszerűen nem tud egyről a kettőre jutni (Danny szerepében Seven Yen zseniális, a The Walking Dead rajongói jól ismerik karizmatikus alakját). Mindezt kezdetben nem tudják egymásról, csak annyit, hogy gyűlölik a másikat, és mindent megtennének azért, hogy az is ugyanolyan szarul érezze magát mint ők. (Ali Wong életét tuti beleírták a sorozatba, érdemes belenézni a szintén a Netflixen látható stand upjába, ami nagyon bátor, őszinte és súlyosan vicces).

Mert a bosszú-ámokfutás, ami végeredményben mindkettejüknek az addigi életébe kerül, és mindent őrült módon felborít körülöttük, nyilván nem arról szól, hogy egy random idegen ennyire kiverte náluk a biztosítékot. Az egész reménytelennek tűnő létezésük összpontosul abba a pillanatba, amikor felesküsznek rá, hogy vesszen a másik.

De addig még leég egy épület, meghal pár ember, szétesik pár család. Egy dudálás és egy kinyújtott középső ujj miatt. Kicsit olyan a Balhé, mint az Összeomlás című film, meg mint a káosz-elmélet a Jurassic Parkban: egy pontig minden, ami elromolhat, el is romlik.

Mindig csak egyre lejjebb és lejjebb van. A néző számára a fordulatok szerencsére kevéssé kiszámíthatóak, és ha azok is, nagyot röhögünk, hogy nem igaz, hogy ez megcsinálta.... Lebilincselően szórakoztató, vicces, drámai és mélyre menő miniszéria a Beef, mindenki nézze meg, aki teheti, a Netflixen látható.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!