Készen áll a terv a koronavírusra való tömegteszteléshez Ausztriában. A karanténidőszak végeztével, december első hétvégéjén letesztelik az összes tanárt és óvodapedagógust az országban, azaz összesen körülbelül 200 ezer embert - írja a Kurier.

Ezután december 7-én és 8-án Ausztria összes rendőrének, mintegy 40 ezer személynek a tesztelése következik. Ennek lezajlása után, még karácsony előtt pedig a teljes lakosság lehetőséget kap a tesztelésre, bár a részvétel önkéntes.

“Egyértelmű: ahhoz, hogy a tesztelésnek valóban értelme legyen, többször is meg kell ismételnünk. Fontos, hogy a tesztek könnyen és ingyenesen hozzáférhetőek legyenek, ráadásul önkéntes alapon történjenek”

- hangsúlyozta az egészségügyi miniszter, Rudolf Anschober.

A teszteket követően a lakosság pozitív eredményeket felmutató részét mihamarabb elszigetelik, hogy meggátolják a fertőzés továbbadását.

hirdetés

“Fontos, hogy a tesztelés ne keltsen hamis biztonságérzetet. Nem helyettesíti az olyan szabályok betartását sem, mint a rendszeres kézmosás és a maszkhasználat” - tette hozzá a miniszter.

A kancellár, Sebastian Kurz külön is felhívta a lakosságot a tesztelésben való részvételre.

“Eddig nem volt lehetséges a tömeges tesztelés, most viszont megfelelő alternatívát jelenthet a hetekig tartó karantén helyett”

-mondta.

A tömeges tesztelést az osztrákok újév elején tervezik megismételni, míg a klinikák és idősotthonok dolgozóinak már most is hetente kötelező elvégeztetni a vizsgálatot.



hirdetés