Egy bécsi börtönben tette meg első vallomását Sophie Karmasin, Ausztria korábbi családügyi minisztere. Az egykor Sebastian Kurz kancellár környezetéhez tartozó 55 éves politikusnőt azzal vádolja az ügyészség, hogy túlárazott közvélemény-kutatásokat rendelt meg saját alkalmazottjától, és a kifizetett összeg 20 százalékát pedig maga tette zsebre.


Karmasint a múlt héten tartóztatták le a hatóságok.

Az osztrák lapok csütörtöki beszámolója szerint Karmasin az első, több mint kétórás kihallgatásán nem tett beismerő vallomást, sőt azt állította, hogy semmit sem tudott a megrendelésekről.

A bécsi Gazdasági és Korrupciós Ügyészség a Sebastian Kurz körüli korrupciós ügyek vizsgálata közben jutott el Karmasinhoz, aki 2013 és 2017 között ÖVP-s színekben töltött be kormányzati pozíciót. Az ügyészség szerint miniszterként összesen legalább tizenhárom olyan felmérést készíttetett, amelyek kivétel nélkül Kurz politikai előrejutását szolgálták. Az ügyészség arra jutott, hogy a megrendeléseket a Pénzügyminisztérium hamis számláiból finanszírozták.

A vizsgálat korábbi szakaszában már őrizetbe vették Karmasin egyik volt alkalmazottját, aki saját cégével nyerte el a kutatási megbízásokat. Sabine Beinschab vallomásában azt állította, a miniszternő kényszerítette rá, hogy induljon a közbeszerzéseken, majd arra is, hogy minden megrendelés után az elnyert összeg 20 százalékát utalja át neki. Az elmúlt napok híradása szerint nem Beinschab volt az egyetlen, aki terhelő vallomást tett a volt miniszterre.

Az ügyészség szerint a megrendelésekkel 300 ezer eurót meghaladó vagyoni kárt okoztak a költségvetésnek.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!