A tartalmi változtatást sehol nem jelezték. Karácsony Gergely szerint az Index az új jereváni rádió.


Szerda reggel Fekete-Szalóky Zoltán főszerkesztő jegyezte az Indexen azt a cikket, aminek fő állítása szerint nem a kormány, hanem Karácsony Gergely hibája, hogy nem sikerült a megállapodás, így márciustól már nem használhatóak a BKK bérletei az államilag fenntartott járművek (hévek, vonatok, Volán-buszok) budapesti szakaszain.

A cikk címében azt írják: „Egy e-mail szerint a Budapest-bérletet Karácsony Gergely és Draskovics Tibor fúrta meg”. Míg bevezetője, azaz a lead azt állította: „Lázár Jánosék 16 százalékkal több pénzt kínáltak a fővárosnak.”

Azonban ez a mondat nem sokáig szerepelt a cikkben, mert átjavították erre:

Azaz az eredeti állítás épp az ellentétére változott. A változtatást a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) szúrta ki, és a Média1 írt róla először.

Annak ellenére, hogy a cikk végén felhívják a figyelmet egy frissítésre, az nem erre vonatkozik, azaz a komoly tartalmi változtatást sehol nem jelzik. Egy gyors kereséssel pedig az is jól látható, hogy a cikket átvevő kormánypárti médiumok legtöbbje nem javította az eredeti állítást.

A VEKE Facebook-oldalán úgy fogalmaz: „Tehát az index súlyosat hazudik, ami leleplezi a kormányoldali kommunikációt. Ez bukta, fiúk, most komolyan, ennél a Feketénél nincs valami ügyesebb gyerek? Vérgáz.”

Az üggyel kapcsolatban Karácsony Gergely egy posztjában azt írja: „A jereváni rádiót ma Indexnek hívják. Ennyi év után sem mindegy ugyanis, hogy osztogatnak, vagy fosztogatnak… A kormánypropaganda részévé tett Indexre, és annak főszerkesztőjére, a full kamu Városháza-ügyben is főszerepet osztott a Fidesz.

A Budapest-bérletek ügyében mi is megkérdeztünk közlekedési szakértőt és polgármestereket is:


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!