Az AstraZeneca gyógyszeripari vállalat vezetője, Pascal Soirot szerint a vakcinájuk jó lehet a koronavírus új variánsa ellen is - írja a The Guardian.

Arról mi is írtunk korábban, hogy az eredetileg Nagy-Britanniában kimutatott vírusvariánst jelentették Franciaországból és Japánból is, de feltűnt azóta Spanyolországban, Svédországban és Kanadában is.

Soirot szerint egyelőre úgy gondolják, hogy a vakcinájuk hatásos az új variánssal szemben is, ami amúgy nem tűnik halálosabbnak, mint a korábbi variáns, ugyanakkor a jelek szerint hatékonyabban terjed.

Korábban a BioNTech vezetője, Ugur Sahin is arról beszélt, hogy szerintük az oltóanyaguk hatékony lesz az új variánssal szemben is.

hirdetés

A Sunday Telegraph vasárnapi cikke szerint az Oxford/AstraZeneca vakcina január 4-étől kezdve kerülhet majd tömegesen a piacra, március végéig mintegy 40 millió dózis lesz majd elérhető belőle. Korábban felmerült, hogy a cég oltóanyaga nem olyan hatékony, mint a Pfizer/BioNTeché, de Pascal Soirot elmondta: a felmerült apróbb hibákat már kijavították, és megvan a formula, amitől ugyanannyira hatékony az oltóanyaguk, mint a többi gyártóé.

444.hu



hirdetés