Horváth István Mihály polgármester szerint az elmúlt időszak egyik legnagyobb árvizén vannak túl. 15 házból kellett kiköltöztetni az ott lakókat, még jó pár napig csak csónakkal tudnak közlekedni pár utcában.

Csákánydoroszlón a polgármester, ha tudni akarja, mire számítson, megnézi az ausztriai időjárásjelentéseket. Mert ami ott lehullik, az arra vonul tovább. Nem egy árvizet élt már túl a falu.

Már délelőtt kerestem Horváth István Mihályt, de nem volt elérhető. Csak délután tudtam vele röviden beszélni az árvízhelyzetről:

– Mit csinálnak most?

– Jelen pillanatban az a felállás, hogy nem csinálunk semmit. Mindent elkövettünk péntek délután, szombaton és vasárnap, mindent, amit lehetett.

ami nagyon lassan apad, óránként két-három centit, úgyhogy itt nálunk az ominózus Dózsa ligetben szerintem még legalább 24-36 óra kell, mire cipőben végre lehet menni.

– Ezek szerint vannak olyan területek, amik el vannak árasztva jelenleg is Csákánydoroszlón?

– Így van.

– Mi történt az ott lakó emberekkel, családokkal?

– Ott van 15 ház, ami érintett, de különböző szinten. Hét házból kellett kimenekíteni az embereket, ahol a víz körbevette az épületet, sőt van egy-két ház, ahol be is folyt. Ők itt a településen vagy a szomszéd településeken lettek elszállásolva.

– A védekezést hogyan szervezték meg?

– Nem ez az első eset nálunk.

Itt helyben megvannak az emberek, az önkéntesek, nagyon sok magánszemély is csatlakozott. Több mint 45 köbméter homokot zsákoltunk föl, meg ki is helyeztünk. Ez pénteken volt. Harminc köbmétert szombaton, azután még tizenötöt, mert igen jött a víz.

– Ez az árvíz, ez a kisebb vagy a nagyobb árvizek közé sorolható?

– Szerintem a legnagyobb volt, vagy a második legnagyobb.

– Gondolom, itt 0-24-es védekezés folyt az elmúlt három napban...

– Pénteken megcsináltuk délután, amit feltétlen gondoltam, akkor mindenki elment aludni. A polgárőrség figyelőszolgálatot csinált, ha valami történne az éjszaka folyamán. Utána szombaton készültünk a további vízszintemelkedésre.

– Készen állnak arra, hogy adott esetben tovább védekezzenek, ha folytatódik az esős idő?

– Készen állunk, nekünk mindig volt induló homokkészletünk, most is fogok beszerezni a továbbiakban, de az elkövetkezendő tíz napban nem várom, hogy szükség lenne rá. Persze az idő nem kiszámítható.

Az ott lehulló víz itt fog levonulni.

– Azokban az épületekben, amiket most körülvett a víz, mennyire jelentős az anyagi kár, fel tudják már mérni?

– Ezt már más is megkérdezte, és annak is azt mondtam, hogy addig, ameddig nem tudunk száraz lábon bemenni a házakhoz, addig semmit nem tudunk mondani.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!