17 éve lopták el Hetey Gergő iratait, két évvel később már nyomozott utána a rendőrség. A férfi mit sem sejtve utazott idén nyáron Olaszországba, ahol azonnal letartóztatták.


Tizenhárom napig ült ártatlanul egy olasz börtönben egy magyar férfi, vette észre a La Repubblicában a hvg.hu. Hetey Gergő iratait évekkel korábban ellopták, a nevében cégeket hoztak létre Olaszországban, melyek nem fizették a járulékokat. A magyar férfi közben minderről mit sejtett.

„Aki Rómába látogat, sosem felejti el a Colosseumot, vagy a Szent Péter bazilikát, de én a rebibbiai börtönre fogok örökké emlékezni. Nyilván nem ez volt álmaim nyaralása” – mondta az olasz lapnak Hetey Gergő, akit a római Rebibbia börtönben tartottak fogva augusztus 3. és 16. között.

Mint kiderült, még 2006-ban lopták el az iratait, amiket Milánóban használtak fel cégalapításokhoz. Az olasz rendőrség két évvel később kezdett nyomozni utána, és végül 2014-ben született ellene a jogerős elmarasztaló ítélet. Hetey mindezt olaszországi nyaralása harmadik napján tudta meg, amikor menyasszonyával visszatérve a szállásukra már a rendőrök vártak rájuk.

A magyar férfi hiába győzködte a rendőröket, hogy csak valami tévedésről lehet szó, a börtönbe vitték, ahol nem hagyták, hogy kapcsolatba lépjen a rokonaival, vagy a magyar konzulátussal. Végül a börtön lelkipásztora közölte vele, hogy a menyasszonya ügyvédet fogadott, aki elvállalta a képviseletét.

Az ügyvéd elérte, hogy szabadon bocsássák ügyfelét, viszont ennyivel nem éri be: a végső cél az ítélet megsemmisítése és a férfi kárpótlása lenne. Ám Hetey bizonytalan a folytatásban.

„Hatalmas traumán mentem keresztül, nincs az a pénz, ami jóvá tehetné” – mondta az olasz lapnak.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!