Mint azt megírtuk, megbukott egy doppingvizsgálaton a világbajnok magyar kajakos. Takács Tamara március óta tudja, hogy a leadott mintájában tiltott szert találtak, azóta nem járt kajak-kenu pályán.

A győri születésű világ és Európa-bajnok sportoló a napokban tölti be a 23. életévét, és a saját sportágában kifejezetten fiatalnak számít.

A nemzetközi szövetség (ICF) közlése szerint a versenyzőt a Magyar Antidopping Csoport ellenőrizte.

Mintájában sztanozololt találtak, ez egy jól ismert anabolikus szteroid. A hatvanas évek óta használják, régi, de hatásos szer az erőnlét fokozására.

Tamara elmondása szerint sokkolta a hír, hogy akár négy évre is eltilthatják dopping miatt. Azonnal feljelentést tett, még a hazugságvizsgálatot is vállalta, hogy bizonyítsa igazát.

Három éve ugyanezzel a szerrel bukott le Dombvári Bence, ő két év után térhetett vissza a sportoláshoz. Később azt nyilatkozta, hogy valaki megmérgezhette a szerrel az ételét, vagy italát. Tamara szerint érdekes, hogy mindkettőjüknek hasonló az esete. Ráadásul korábban volt egy negatív tesztje, pár héttel később pedig egy pozitív. Egy olyan szert mutattak ki nála is, ami az ő sportágukban értelmetlen - mondta a Fókusznak.

Takács Tamara ügyvédje beadta a fellebbezést, abban reménykednek, hogy enyhítik a büntetését. Bíznak abban, hogy az ujjlenyomat-elemzés, az étrendkiegészítők bevizsgálása közelebb visz az igazsághoz.

A kajakos elmondta, hogy hatalmas a versengés az olimpia előtt. Ráadásul anyagilag is ellehetetlenült, mert a fizetését és a támogatói pénzeinek jó részét is visszavonták.

Az életét arra tette fel, hogy sportoljon, és egyszer olimpiai bajnok lehessen. Nemrég megműtötték, most kezdték meg a rehabilitációját. Ha enyhítenék a büntetését, a tokiói olimpia már akkor is elérhetetlen lenne számára.

A kajakos 2017-ben K-4 500 méteren világ-, K-1 és K-4 500 méteren pedig kontinensbajnok lett, míg tavaly aranyérmet szerzett K-1 500 méteren az U23-as vb-n, valamint K-1 5000 méteren az Eb-n.

VIDEÓ: Az RTL Fókusz beszámolója