Akár hárommillió forintos bírságot is kaphat az, aki megszegi az árstopszabályzatot. Várhatóan lesznek még ilyen ellenőrzések.


Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a múlt heti árstoprazzia eredményeiről számolt be pénteken. Hangsúlyozta, hogy az alapvető élelmiszerek áraira vonatkozó előírásokban "nincs bocsánat", a szabályok azért vannak, hogy senkinek "ne üres kosárral kelljen hazamennie".

Kupecki Nóra, az Igazságügyi Minisztérium (IM) alkotmányjogi jogalkotásért és fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy

103 alkalommal már a helyszínen megállapították a készlethiányt, többször az árstophoz kapcsolódó tájékoztatást nem találták megfelelőnek, illetve adatszolgáltatást kellett kérni a kereskedőktől, mert nem tudták igazolni, hogy minden rendelkezésnek megfelelnek.

ismételt jogsértés esetén legalább az előző összeg kétszeresét kell megfizetni. A múlt heti ellenőrzések így összesen akár több százmillió forintos bírsággal is zárulhatnak.

Az árstopszabályokkal kapcsolatos fogyasztóvédelmi ellenőrzések folytatódnak, a kereskedők újabb ellenőrzésekre számíthatnak.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!