Az olimpiai sportágakkal foglalkozó insidethegames.biz szakportál jelentése szerint a médium azt állítja: az IWF tanácsa meg van győződve arról, hogy Aján februárban és márciusban több részletben, összesen 356 ezer eurót utalt magának a szövetség pénztáraiból, pedig erre akkor már nem volt felhatalmazása, mivel Ursula Papandrea január 22-én megbízottként átvette az IWF irányítását.

Még egy vizsgálat megy utána, mi történt Aján Tamás elnöksége alatt

Elég súlyos vádakat fogalmaztak meg a sportvezető ellen.

Az ideiglenes elnököt a pénzügyi tranzakciókról nem informálták, és amennyiben a pénzzel nem tudnak elszámolni, akkor Aján ellen keresetet nyújthat be a szövetség.

Az esetleges bírósági eljárást Papandrea nem kívánta sem megerősíteni, sem cáfolni, sem kommentálni, mondván a végrehajtó bizottsági ülésen folyó ügyek bizalmasak.

Richard McLaren kanadai jogászprofesszor által vezetett független nyomozócsoport négy hónapos vizsgálódás után készített jelentést az Aján Tamás irányította IWF-ről, amelyet június 4-én tett közzé.

A megállapítások szerint Aján az IWF pénzügyi irányításának felügyelete során abszolút ellenőrzést alakított ki, beavatkozott a doppingellenes munkába is. Az IWF negyven pozitív doppingtesztet titkolt el vagy hozott nyilvánosságra késleltetve olyan sportolókhoz köthetően, akik érmesként végeztek világversenyen vagy más viadalon.

McLaren közölte, a volt elnök a szövetség pénzügyeivel kapcsolatban "sötétben tartotta" az elnökség tagjait, akiknek nem volt tudomásuk a rejtett bankszámlákról és pénzmozgásokról. Kiemelte, Aján olykor 100 ezer dollárt elérő összeget készpénzben kapott meg szponzoroktól vagy doppingbírság címén nemzeti szövetségektől, a jelentés szerint egy thaiföldi útja során több mint 440 ezer dollárt gyűjtött be ily módon. Ezek közül némelyek bekerültek a könyvelésbe, némelyek viszont nem.

Hozzátette: a volt vezető 10,4 millió dollárral (3,1 milliárd forinttal) nem tud elszámolni.

Forrás: MTI
Kiemelt fotó: BORIS ROESSLER / dpa Picture-Alliance via AFP


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!