Megvertek és megaláztak beteg embereket ápolóik egy állami fenntartású szociális otthonban - számolt be az RTL Híradó. A Baranya megyei Mozsgó községben még tavaly történtek a bántalmazások.

Az otthonban 133 súlyos értelmi fogyatékos ember él, ápolóik közül ketten több lakót is bántalmaztak és megaláztak. Erről valaki felvételt is készített, amelyet elküldött a Társaság a Szabadságjogokért nevű civil szervezethez.

A szervezet jogi képviselője az RTL Híradónak elmondta, az egyik felvételen az látható, hogy az egyik ápoló éppen a lefekvésben segít egy betegnek, közben pedig csúnyán beszél vele, megalázza és nevelő célzattal meg is üti. Egy másik felvételen pedig meztelenül állítják sorba a zuhanyra váró nőket és férfiakat közösen.

A jogvédők elküldték a felvételeket az alapvető jogok biztosának, aki egy 26 oldalas jelentést készített az belőlük, melyben azt írta, az eset rendszerszintű problémákra vezethető vissza, ennek fő oka elsősorban a bentlakásos intézmények túlzsúfoltsága. Aki ilyen helyen dolgozik, szerinte hajlamossá válhat arra, hogy munkavégzése tárgyaként tekintsen az ellátottakra.

Szerdán az otthon két munkatársát elbocsátották, ők soha többé nem dolgozhatnak hasonló munkakörben, az Emberi Erőforrások Minisztériuma pedig feljelentést tett az ügyben.

Az RTL Híradó riportja: