Sadiq Khant eddig kétszer, 2016-ban, majd 2021-ben választották meg. A Munkáspárt - a legnagyobb brit ellenzéki erő - ugyanakkor a londoni polgármesternél és az országos aránynál (20%) is nagyobb, 35 százalékos előnnyel vezeti a mezőnyt a brit fővárosban.


A hétfőn ismertetett legfrissebb felmérés szerint jelenleg kétszer annyian szavaznának Sadiq Khanra, London munkáspárti polgármesterére, mint a kormányzó Konzervatív Párt jelöltjére, Susan Hallra.

Londonban jövő májusban tartják a következő polgármester-választást.

Az egyetem Mile End Institute nevű politikai elemzőműhelyének választási szakértői az adatokat értékelő hétfői nyilatkozatukban közölték: Sadiq Khan valószínűsíthetően kényelmes győzelmet arat a közelgő polgármester-választáson, annak ellenére, hogy személyes megítélése több szempontból jóval gyengébb, mint általános választói támogatottsága.

A YouGov felméréséből kiderül, hogy a londoni választók 30 százaléka elégedett, 46 százalék elégedetlen Khan személyes teljesítményével.

A YouGov felmérése szerint a Munkáspártra a londoniak 55 százaléka szavazna, ha most tartanák az ugyancsak 2024-ben esedékes brit parlamenti választást; a Konzervatív Pártot a londoni választók 20 százaléka támogatja.

A Labour országosan 20 százalékpont körüli támogatottsági előnyben jár a konzervatívok előtt, és jelöltjei az utóbbi hónapokban tartott helyhatósági, illetve időközi parlamenti választásokon rendre jelentős többségű győzelmeket arattak.

Khan a londoni polgármesteri hivatal történetében rekordot döntene, ha harmadszor is győzelmet arat a polgármester-választáson.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!