Egy hatvanas éveiben járó, cinkotai üzletasszonynak, F. Sándornénak, illetve az ő cégének, a BusinessHelp Kft.-nek adhatta el a TV2-t Andy Vajna 2016-ban - írta meg a G7. A lap nagyon érdekes körülményekről ír: az új tulajdonost annak ellenére nem jegyezték be, hogy 2016 és 2018 között közel 20 milliárd forintot fizetett a TV2-t birtokló cégnek.

Az óriási összeget ugyanis előlegként fizette ki.

A januárban elhunyt Andy Vajna nem közvetlenül birtokolta a kereskedelmi tévét, hanem egy céghálón keresztül. Ennek az utolsó érdemi tagja volt a Magyar Broadcasting Co. Zrt. (MBC), amely közvetlenül tartotta a kezében a TV2-t működtető vállalkozás részvényeit.

Vida jobbkeze már elérte a TV2-t

A BusinessHelp Kft. pedig az MBC-ben jegyzett le egy darab részvénytkét héttel ezelőtt. Bár ezzel a vállalat csak minimális, 0,02 százalékos részesedést szerzett, mégis komoly jogokra tett szert: a cégiratok szerint egészen addig, amíg a MBC osztaléka nem éri el a 21 milliárd forintot, csak ők vehetnek ki pénzt a vállalatból.

A G7 szerint a BusinessHelp Kft. beszámolóik alapján arról ír, hogy a cég a TV2 megvásárlására szánt összeget kölcsönkaphatta valakitől. Egészen pontosan az adott előleggel párhuzamosan egy kapott előleg is megjelent a könyveikben. Ez pedig azt a látszatot kelti, hogy az apró cinkotai vállalkozásra csak azért volt szükség, hogy a kereskedelmi csatorna végleges vevője ne közvetlenül vásárolja meg a TV2-üzletrészt, hanem egy közvetítőn keresztül. A lap értesülései szerint a BusinessHelp Kft.-t Andy Vajna halála előtt néhány nappal Vida József jobbkeze, Fári Ádám vásárolta meg, így

a TV2 Mészáros Lőrinc üzleti környezetébe, egészen pontosan a felcsúti milliárdos üzlettársa és barátja, Szíjj László és a Takarékbank elnök-vezérigazgatója, Vida József közelébe kerülhetett.

Budapest, 2017. október 30. Szabó-Székely Ármin díjazott dramaturg (k), Orlai Tibor színházi producer (b) és Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója (j) a Junior Prima Díjak színház- és filmmûvészet kategóriája ünnepélyes átadóján a fõvárosi Kálmán Imre Teátrumban 2017. október 30-án. MTI Fotó: Mohai Balázs

A Takarékbank vezére bejelentkezett a TV2-ért

Folytatódik a fideszes osztozkodás a Vajna-örökségen. Vida József Mészáros Lőrinc cégei közelében tűnik fel.

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!