Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

Egy legfrissebb kutatás szerint a vízzel, melyet nap mint nap megiszunk, műanyagot is nyelünk.

Már édes mindegy, hogy palackozott vizet vagy természetes ásványvizet fogyasztunk, ezek a mikrorészecskék mindenhol ott vannak, a legaggasztóbb pedig, hogy ellenük semmit sem tehetünk. A forralás ugyanis nem megoldás.

Míg a palackozott víz esetében fel sem merül a kétség a mikroműanyagok jelenlétére, addig a természetes vízforrások ily mértékű szennyezettsége megkongat minden vészharangot.

Mint tudjuk, a műanyag teljes lebomlásához több száz év kell. A kidobott műanyag evőeszközök, tányérok, poharak, palackok, zacskók sajnos a sorsukra maradnak a természetben, és lassanként csak bomlásnak indulnak. Ezek a mikrorészecskék bekerülnek a talajba, majd a vizekbe, onnan pedig vissza a tányérunkba - ez esetben a poharunkba.

Ezt már olvastad? Palackozott víz, az évszázad biznisze mellett a modern világ legnagyobb átverése!

Hogy csökkentsük a kukába kerülő mennyiséget, a műanyag elégetése sem észszerű megoldás: a füst és a hamu szintén milliónyi mikrorészecskét tartalmaz, ami amellett, hogy beszennyezi a levegőt, szintén a talajban és a vizekben köt ki.

A szakemberek szerint, napjaink ivóvíz-készleteinek 80%-a mikroműanyaggal fertőzött. A méréseket öt kontinensen, laboratóriumok tucatjaiban végezték, természetes forrásokból és csapvízből vett mintákon. Ez azt jelenti, minden egyes legurított pohárral mérgező anyagokat juttatunk a szervezetünkbe, melyek, bekerülve az emésztőrendszerbe, hosszú távon komoly károkat okoznak.

Bár ezen mikrorészecskék jelenléte egy pohárnyi ivóvízben jelentéktelennek tűnik - kevesebb, mint 0,1 mikrométer - 2 liternyi folyadék elfogyasztása után már éppen elegendő mennyiség ahhoz, hogy veszélyt jelentsen az egészségünkre.

Az emberi szervezetbe bekerülve, a műanyag hormonális zavarokat, a belső elválasztású mirigyek működészavarát, bőrproblémákat okoz. De nem ez a legsúlyosabb következmény. Felforralva ugyanis a mikrorészecskéket tartalmazó víz jóval mérgezőbb lesz: magas hőfokon ezek a részecskék toxikus anyagokat bocsátanak ki, melyeket a vízszűrő berendezések nem szűrnek ki.

Ezt már olvastad? A kardiológusok állítják: mindannyian rossz időpontban szoktunk vizet inni

Csupán egy dolgot tehetünk, hogy ezt a műanyagnak nevezett poklot megfékezzük. A változtatás rajtunk múlik: alaposan fontoljuk meg, hová dobjuk a műanyag hulladékot - lehetőleg szelektív hulladékgyűjtő konténerekbe. Továbbá, amint tehetjük, kerüljük ezek megvásárlását, felhalmozását, és részesítsük előnyben inkább az üveg csomagolást. Tény, hogy drágább és nehezebb, de a saját egészségünk, valamint a gyerekeink jövője a tét.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!