A Séf Asztala és az Anantara New York Palace Budapest Hotel különleges programjának keretében gyorstalpalót kaptunk a magyar konyhaművészetből.

Volt már szó az oldalunkon az Anantara több, különleges szolgáltatásáról. A hotelben található Fehér Szalont elsők között próbálhattuk ki, és beszélgettünk a fiatal séffel, Bíró Danival. A Spa-részlegben egy egész délutánon keresztül lazítottunk, és az egynapos programok közül már kipipáltuk az agárdi pálinkamennyországot, de még közel sem láttunk és tapasztaltunk mindent, amit a hotel kínál.

Viszont már ezek alapján bátran állíthatjuk, hogy az Anantara a hotelhez szorosan kapcsolódó szolgáltatásain kívül életérzést is kínál, és ez akár a magyarok számára is izgalmas lehet.

Természetesen külföldi ügyfeleinknek, vagy baráti társaságunknak ugyanúgy izgalmas lehet egy ilyen program. Sőt, bevallom őszintén, hogy lokálpatriótaként is élvezetes volt belelátni kicsit a Séf Asztala kulisszái mögé.

Less be a kulisszák mögé

A programon, - amire a hotelben szálló vendégek foglalhatnak-, mi is részt vettünk, igazán szűk körben történik. Az étterem bezár, és a séf, Hegyi Richard 3 órára mentorunkká válik, és beavat minket a Séf Asztalának titkaiba.

Semmiképpen sem szeretném használni a főzőiskola kifejezést, mert ennél jóval közvetlenebb és lazább a hangulat. Ha kedvünk tartja, csak figyelhetjük az eseményeket, és degeszre ehetjük magunkat, de ki is vehetjük a részünket a főzés folyamatából.

Aperitív és kedvcsináló kencék

Az első feladat az előételnek szánt körözött elkészítése. Persze előtte egy pohár borral vagy pálinkával is melegíthetünk. Az ételeken túl az italcsomag is az árban foglaltatik, kitűnő magyar alkoholokkal és házi szörpökkel együtt.

Magyarként nem okozott olyan katartikus élményt az összeállítása, de az elfogyasztásába már annál komolyabb erőkkel vetettem bele magam.

Közben megtudtuk, hogy ez a kenyér tökéletesen megegyezik azzal a kenyérrel, amit az Anantarában is felszolgálnak, hiszen a Séf Asztala szállítja nekik a pékárút. "Cserébe" pedig az Anantarából jön a házi tészta, amiből később itt készülnek tésztás ételek.

Bár mindegyik krém maximum pontot érdemelne, azért én a libamájas, libazsíros zsidótojást tenném a dobogó legfelső fokára. Abszolút más dimenzió, mint az egyszerű tojáskrém.

A kihagyhatatlan lángos

A főzőcske legizgalmasabb része a lángosok elkészítése.

A tészta összedolgozása dagasztógéppel történik (persze igény szerint akár gyúrhatjuk is magunknak), szóval a nyújtás és sütés az igazi feladat.

Azt hiszem a képek magukért beszélnek majd, de azért leírom: az lett!

A sütés után a feltéteket természetesen magunknak variálhattuk. Társaság ide vagy oda, nehéz lett volna nem nyakon önteni fokhagymával...

Eszünk, eszünk és tovább eszünk

Hiába volt kisebb a lángos mérete egy strandos verziónál, ezen a ponton rendesen megteltek a gyomrok.

De a kóstolásnak nincs vége! Mert nem lehet megállni, meg kell mutatni az igazi kolbászt is. Anélkül nehezen nevezhetnénk teljesnek a magyaros élményt.

És ez a kolbász! Uramisten!

Nem lóg ki egyik fűszer sem, tökéletes az állaga, és ha az életedért könyörögsz, akkor is megeszel belőle egy felet, vagy inkább egy egészet.

Óriási szerencse, hogy minden rendes magyar embernek van desszertgyomra is. És ezt a tudást ezen az estén át is lehet adni az esetleges külföldi vendégeknek, mert a kolbász után még egy kis túrógombóc meg nudli is érkezik.

De az a bőség, ami itt asztalra került, még számomra is meglepő fordulat volt: fahéjas porcukor, mák, mogyoró, tejföl, sodó és többféle lekvár.

A különböző szószok és szórások próbálgatása pedig ismételten felpezsdítette az asztalt.

A mák mosolygyilkos, de annyira fontos magyar alapanyag, hogy az este végén már bocsánatos bűn volt meghinteni vele a tálat. A házi meggylekvárral pedig egyszerűen tökéletes párost alkottak.

Nem könnyű feladat egy este alatt érinteni a magyar gasztronómia remekeit, de a Séf Asztala és az Anantara tökéletes programot rakott össze.

Informatív, szórakoztató és embertelenül finom volt. Könnyű szívvel ajánlanánk külföldi és belföldi barátainknak is.

Fotó és szöveg: Vass Adrienn

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!