Ötvennél is több szíriai menekültet zavartak vissza a szomszédos országba szinte teljesen meztelenül a szerbek.


Az emberi jogi csoportok szerint a migránsokkal szembeni, az európai határokon egyre súlyosabbá váló bántalmazás bizonyítékai azok a videók, amelyeket a The Guardian közölt csütörtökön. A felvételeken a fagyos hideg ellenére egy szál alsónadrágra vetkőztetett férfiak csoportjai láthatók, akiket Szerbiából Észak-Macedóniába toloncoltak vissza.

Az észak-macedóniai Legis civil szervezet szerint a videót Lojane falu egyik lakója készítette, majd február 10-én juttatta el hozzájuk. A civilek szerint ötvennél is több embert kényszerítettek arra 24 óra alatt két hullámban a szerb hatóságok, hogy meztelenre vagy alsóneműre vetkőzzenek, mielőtt visszatoloncolták őket Észak-Macedóniába.

A szóban forgó videót itt lehet megnézni:

A Legis munkatársai később beszéltek a megalázott férfiakkal, akik azt mondták, hogy Szíriából érkeztek. Jasmin Redjepi, a civil szervezet elnöke szerint a „nyugtalanító és megalázó” visszatoloncolások röviddel az EU és Szerbia határmenti együttműködési csúcstalálkozója után történtek, melynek célja a szerb határ megerősítése volt az embercsempészettel szemben.

Bár más európai határokról is érkeztek korábban jelentések arról, hogy a migránsokat megfosztottak ruháiktól, Redjepi szerint a Szerbia és Észak-Macedónia közötti határon most először fordult elő ilyesmi.

Dunja Mijatović, az Európa Tanács emberi jogi biztosa a szerb-észak-macedón határon történő visszatoloncolások ügyében „azonnali és hatékony kivizsgálást” sürget. Szerinte „ezek az incidensek nemcsak nyugtalanítóak, hanem egy szélesebb körű, aggasztó tendenciát is jeleznek az Európa Tanács tagállamai között”.

„Megfigyeléseim alapján a migránsok több európai országban évek óta megalázó vagy kínzásnak minősülő bánásmódban részesülnek, ami egyértelműen sérti az államok emberi jogi kötelezettségeit” – mondta Dunja Mijatović.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!