Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

A szervezetünk egy nagyon jól működő, összetett egység, de ahhoz, hogy egészségesek legyünk, nem szabad felbomoljon az egyensúly. Minden szervünk pótolhatatlan, és, ha valamelyik résszel gond adódik, akkor a szervezet egészében érzékelni fogjuk az egyensúlyhiányt.

A tünetek általában kisebb zavarok formájában jelentkeznek, majd később alakul ki maga a betegség. Érdemes már a kezdeti tünetekkor feltenni a kérdést, vajon mi okozhatja a felbomlott egyensúlyt.

Gyakran egy egyszerű vitaminhiány is igen komoly problémákat tud okozni. A B12-vitamin testünk egyik legfontosabb vitaminja, felelős többek között a megfelelő anyagcsere-működésért, és a sejtek egészségéért. Részt vesz az aminosavak szintézisében, a kolin előállításában, és az idegrendszer megfelelő működéséért is felelős.

A B12-vitamin hiányának legjellemzőbb tünetei:

1. Tartós fáradtság

Ha egy ideje krónikus, megmagyarázhatatlan fáradtsággal küzdünk, akkor érdemes arra gyanakodni, hogy nincs elég B12-vitamin a szervezetünkben. Gyengeség, tartós fáradtság, depressziószerű tünetek, ezek jellemzőek a B12-vitamin hiányra.

2. Izomgyengeség

Az izomgyengeség, az akaraterő elvesztése, a lustaság is jellemző a B12-vitamin hiányos állapotra.

3. Zsibbadás

A B12-vitamin felelős a vörösvértestek előállításáért, így ha nincs elegendő a szervezetünkben, az oxigénhiány következtében könnyen kialakulhat zsibbadás vagy vérszegénység is.

4. Memóriaproblémák

Ha gyakran elfelejted, hogy mit hova tettél, vagy nem emlékszel, hogy mit akartál csinálni, akkor előfordulhat, hogy a B12-vitamin hiányában súlyosabb memóriaproblémáid alakultak ki. Érdemes felkeresned egy szakembert a tünetekkel.

5. Sápadtság

A B12-vitamin hiányának következtében elhalnak a vörösvértestek, és felszabadul az epehólyag által termelt bilirubin. Ezért a bőr sárgás, halvány árnyalatú lesz.

6. Látásromlás

Néhány esetben az is előfordul, hogy a B12-vitamin hiánya befolyásolja a látóideg és a retina egészségét, éppen ezért kettős látás, homályos látás, vagy súlyosabb esetben akár vakság alakulhat ki.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!