Több budapesti kerületben mindössze harminc-negyven óvodás felügyeletét kellett megszervezni a múlt héten, az Eduline által kikért adatok alapján sok helyen a gyerekek mindössze öt százalékát vitték be az ügyeletes óvodákba. Van, ahol hetente tesztelik az intézmények dolgozóit, máshol az alacsony létszám ellenére "járványügyi megfontolásokból" az összes óvodát nyitva tartják - derül ki a portál összeállításából.


"Átlagosan 22 gyermeknek biztosítottunk ügyeletet az első héten. Ettől a héttől emelkedni fognak a létszámok, körülbelül 10 fővel, mert az előző héten fertőzöttség miatt az egyik óvodára zárlatot rendeltek el, és oda nem vittek gyermeket. Így ettől a héttől 30-40 fő közötti létszámmal kalkulálunk" - mondta az Eduline-nak a Brunszvik Teréz Budavári Óvodák intézményvezetője.

  • Az I. kerületben az összes, hét óvoda van nyitva e célból.
  • A II. kerületben három óvoda van nyitva, de nincs sok gyerek, a múlt héten átlagosan 34 óvodás volt összesen.
  • A III. kerületben két óvodában tartanak ügyeletet, de ha kell, több óvodát is megnyitnak. Naponta átlagosan negyven óvodást vittek a szülei a nyitva tartó intézményekbe.
  • Az V. kerületben még kevesebb szülő kért ügyeletet, hétfőn két óvodába összesen nyolc ilyen igény érkezett.
  • A XVIII. és a XIX. kerületben sem összevont ügyeletet tartanak, hanem mindegyik óvodában igénybe vehető az ügyelet, nincs sok gyerek.

Előbbinél ez 27 épületet jelent, a múlt héten 2750 közül 115 óvodás szülei kértek ügyeletet, amelyet a kérelmek beérkezése után szerveznek meg, "elsődlegesen olyan gyermekeknél, ahol mindkét szülő dolgozik, és a munkahelyük nem biztosítja a home office munkavégzést, vagy a járványügyi védekezésben dolgoznak".

Bár központi döntés nem született azoknak a pedagógusoknak a teszteléséről, akik az ügyeletben lévő gyerekekre vigyáznak, több város és budapesti kerület rendszeresen teszteli a dolgozókat - írja a portál.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!