A település értékeinek megőrzésére és az elnéptelenedés veszélyeire is figyelmeztetnek az akcióval.

Különös módját választotta az "önreklámozásnak" egy aprócska spanyol falu, ahol évtizedek óta a folyamatos elvándorlással küzdenek – írja a The Guardian.

Peña Zafra de Abajo lakossága azért fogyatkozott meg az elmúlt időszakban, mert a fiatalok inkább a közeli és távolabbi nagyvárosokba mentek munkát keresni. Ám a faluban maradt mindössze 16 ember nem esett kétségbe, és egy izgalmas marketingfogáshoz nyúlt.

– mondta el a település lakóit tömörítő egyesület vezetője, Lucía Nicolás.

A naptár ötlete szép lassan egyre népszerűbb lett, és 2022 szeptemberére már elég lakos volt hajlandó részt venni az akcióban, hogy megkezdődhessen a háromnapos fotózás. Az eredmény egy 2023-as naptár, ami művészien örökíti meg nem csak a pucér lakosságot, de a tájat és a környezetet is, amiben élnek. Az október például az ötletgazdát mutatja be, amint 200 éves otthonában pózol.

A naptár vitathatatlan sztárja azonban a 100 esztendős Pedro Sánchez, Peña Zafra de Abajo legidősebb lakosa. Ő a decemberi modell, a képen félmeztelenül szorongat egy borostömlőt. Nicolás szerint „ő volt az első, aki igent mondott”.

A 9 euróba kerülő kalendáriumból immár 400 példányban kelt el, egész Spanyolország területéről, sőt Mexikóból is érkezett megrendelés. A projektnek egy másik, váratlan haszna is lett: ráirányította a figyelmet arra a tényre, hogy Spanyolországban az elnéptelenedés az ország területének felét fenyegeti.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!