Van egy újraindítási akciótervünk, amiben fontos az a 10 millió forintos kamatmentes hitel, amit három év törlesztési türelemmel fogunk majd odaadni minden kisvállalkozónak. Ezt nem akarjuk odaadni a nagyoknak, beszéljünk egyenesen, még csak nem is a közepeseknek. Hanem azoknak, akik kicsik és igazán bajban vannak, és gyors pénzösszegre van szükségük.


- erről Orbán Viktor beszélt a Kossuth Rádióban februárban, amikor ismertette a 10 millió forintos állami hitel részleteit. A miniszterelnök kijelentésével szemben aztán hamar kiderült, hogy nem minden kisvállalkozó részesülhet ebből a segítségből, miután a támogatásból kizártak körét 11 pontban ismertették. Mi most négy olyan vállalkozó történetét mutatjuk be röviden, akiknek nagy szükségük lett volna az állami hitelre, de nem jogosultak rá, mert

  • 2019-ben nem volt 12 hónapos lezárt üzleti évük, magyarán január után nyitottak,
  • felújítottak, beruháztak, ezért 2019-ben negatív volt az üzleti eredményük,
  • nem a TEÁOR szám szerinti tevékenység van bejegyezve főtevékenységként,
  • 2020. március 16-át követően 50 százalékos vagy azt meghaladó mértékű tulajdonosváltás történt.

Halmi Gábor és felesége 2019 májusában alapított céget, pár hónappal később pedig már meg is nyitották éttermüket Dabason. A korábban közgazdásztanárként dolgozó férfi és párja mindent erre tettek fel, szépen be is indult a vállalkozás, másfélmilliós pluszt csináltak már az első évükben, de még a járvány sújtotta 2020 is minimális haszonnal zárult. Mostanra viszont már tartalékuk nagy részét felélték, és habár nagyon várták az ingyenhitelt, hamar kiderült, hogy ők nem jogosultak rá, mivel 2019-ben nem rendelkeztek teljes, 12 hónapos lezárt üzleti évvel.

Egy éve várjuk, hogy konkrét segítséget kapjunk. A bértámogatást a dolgozóink megkapták, de a vállalkozókat ez azért nem húzza ki a bajból. Vártuk nagyon a 10 milliós hitelt, azt hittük, ezzel majd túléljük a válságos időszakot. Aztán kiderült, hogy ezt is a nagy cégeknek írták ki, akik 2019 előtt már össze tudtak szedni jelentősebb tartalékot. Miért kizáró ok, ha 2019-ben indult egy vállalkozás?

- kérdezi Gábor, majd hozzáteszi, ő már ötgyerekes családapaként nem tud többet beletenni a vállalkozásba, így márciusban be is zárják az éttermüket. "El kellett dönteni, hogy várok a csodára, vagy pedig lépek, és abbahagyom" - mondja Gábor, aki az utóbbit választotta.

Egy III. kerületi étterem vezetője arról beszélt a 24.hu-nak, hogy nekik ugyan teljes üzleti évük volt tavalyelőtt, de miután beruházásaik többsége 2019-re esett, ezért mínusszal zárták az évet. Ez pedig már elég volt ahhoz, hogy ne kapjanak állami hitelt.

A cégünk 2014 óta működik, nagyjából 10-25 fővel dolgozunk, adót fizetünk, soha semmi gond nem volt velünk. 2019-ben egy nagyobb éttermet indítottunk be, és számítottunk is arra, hogy nem lesz pluszos az első év, hiszen az indulás éve azért ritkán nyereséges

- mondta Ferenc. 2020-ban aztán a vírus miatt a felívelés helyett földbeállás jött. A novemberi zárás óta folyamatosan nő az adósságuk, a kiszállítással pedig csak minimális bevételt tudnak elérni. Az üzletvezető el is magyarázta, hogy mi ennek az oka:

Mi napi 320 ezres bevétellel lennénk nullán, ehhez képest körülbelül napi 250 ezret csinálunk. Ez napi 70 ezer forint veszteség. Nekünk az a szerencsénk, hogy amíg zárva tartás van, addig nem kell bérleti díjat fizetnünk.

Zoltán szerint az a gond ezzel a hitellel, hogy "aki tényleg nagy szarban van, az nem jut hozzá, miközben például egy McDonald's-hoz hasonló multi jogosult rá".

Magyar Balázs és barátnője tavaly nyitotta meg a kézműves sörökkel foglalkozó Crafty Bart a IX. kerületben. Cégük már korábban alakult, és amikor kijöttek a hitelről szóló hírek, örült is, mivel a 2019-es évük pozitív volt. Nem sokkal később aztán kiderült, korai a boldogság.

Miután Balázs tulajdonostársként bevette a cégbe a barátnőjét, ezzel ki is esett a kedvezményezettek köréből. Igaz, ő egy másik feltételnek sem tudott eleget tenni, mivel a cég bejegyzett tevékenysége szoftverfejlesztés, így viszont már nem a "termékleírásban" előírt TEÁOR szerinti tevékenység van bejegyezve 2019-től főtevékenységként.

Balázs is megjegyzi, hogy a legnagyobbat igazából azok bukják, akik 2019-ben beruháztak. Nekik a tavalyi nyár még jól ment, jelenleg a kézműves sörök árusítása hoz valamennyi bevételt.

Zoltánról már egy korábbi cikkünkben írtunk, ő 2019. december 13-án nyitotta meg dartsklubját Budán, nem babonás, de azért megjegyezte, hogy ez egy pénteki nap volt. Miután decemberben nyitott, nem volt teljes üzleti éve, így ő sem kérvényezheti a 10 milliós állami hitelt. Neki jelenleg is zárva kell tartania.

Az április végét megvárom, hátha történik valami csoda, de azért úgy néz ki, hogy nem tudok már újranyitni.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!