Az RTL brit mintára készült műsora megmutatta, mennyire megváltozott a celebség, és hogy Árpa Attila milyen jó műsorvezető. Kritika.

A CIKK SPOILEREKET TARTALMAZ

Árulók – gyilkosság a kastélyban címmel megérkezett Magyarországra a Traiters című reality műsor. Az izgalmas, fordulatos vetélkedő amolyan Agatha Christie-be oltott Among Us. Érdekesen ötvözi a klasszikus detektívregények világát a modern pszichothrillerek idegtépő feszültségével.

Talán nem meglepő, hogy az ötlet a briteknél született meg és indult világhódító útjára. A formátum egészen friss, hiszen 2022 novemberében volt az ősbemutató a BBC One csatornán.

A játéknak van olyan változata, ahol csak civilek játszanak, van ahol a fele celeb. Az RTL azonban azt a verziót választotta, ahol minden versenyző celeb. Ennek oka Herman Pierre drámai és szórakoztató műsorokért felelős igazgató szerint rendkívül prózai: a magyar nézőknek az jön be, ha hírességeket láthatnak.

A készítők igyekeztek összeszedni a krimik kötelező díszletelemeit: nosztalgiavonat, Tudor-stílusú kastély, elegáns várúr. Az utóbbi maga a műsorvezető, Árpa Attila, akit castingon válogattak ki a műsor készítői. Herman Pierre és Nyári Gábor, az RTL szenior kreatív producere is bevallotta, Árpát csak amolyan gesztusként hívták be (aki valaha mindkettőjüknek főnöke volt), valójában egyikük sem tartotta alkalmasnak a feladatra. De a próbafelvételek végére belátták, hogy ő az igazi. Állítólag nagy neveket utasított maga mögé, de érthető okokból nem árulták el, kiket.

Az Árulók ráébresztett, mennyire leértékelődött a celebség. Valaha a tévés személyiségeket, fontosabb színészeket mindenki ismerte.

Az egy dolog, hogy én nem tudtam eddig, ki az a Varga Ferenc taktikai tréner. Ő nem tudta hova tenni Nagy Zsoltot. Vásáry André és Horváth Éva Nyáry Luca íróra csodálkoztak rá. André meg is kérdezte: ez a műsor akkor félig civil? Merem remélni, hogy Luca apukáját azért ők is megismernék.

Na és akkor az internetes influenszerekről még nem is beszéltünk, ami megint egy teljesen másik kör, saját rajongókkal. Meg lehet figyelni, ahogy a csatornák próbálják ezt a kört is integrálni a műsorokba, egyelőre több-kevesebb sikerrel.

Összesen 22 játékos kezdte meg a műsort. A műsor sajtóeseményén rákérdeztem, hogy milyen szempontok alapján válogatták össze őket. Pierre elmondta, általános tévedés, hogy az ilyen műsorokban bizonyos előre meghatározott karaktereket keresnek. Valójában egyszerűen elkezdtek felkérni hírességeket, hogy egyáltalán legyen valaki, aztán amikor már volt 10-12 résztvevő, akkor a maradéknál már közrejátszottak egyéb szempontok is. Állítólag Sváby Andrást volt a legkönnyebb meggyőzni, mivel gyerekkorában sokat játszott hasonló játékot.

Amúgy nem volt túl nehéz dolguk. Két olyan műsora volt az utóbbi egy évben az RTL-nek, ahova boldogan jött minden híresség: az Árulók és a Sztárbox.

Elég hamar megkezdődött a „vérengzés”. Amikor a szereplők megérkeztek a nádasladányi kastélyba, Árpa Attila a parkba invitálta őket egy kis játékra. Egy tisztáson táblák álltak mindenféle állításokkal. Például „Engem nem lehet kiismerni”. „Nem bírom, ha más irányít”. „Bánt, ha csalódást okozok másoknak.” Minden játékosnak be kellett állnia a rá legjellemzőbb állítás alá.

Nyáry Luca a „Szerintem én leszek az első, aki elhagyja a játékot” táblát választotta – vesztére. Árpa Attila közölte vele, hogy azonnal távoznia kell.

A „hirtelen halál” megtette hatását. A játékosok arcán őszinte döbbenet ült. Az addig uralkodó jókedv egycsapásra elillant. Megértették, hogy ebben a játékban nem vacakolnak. Aki hibázik, az „halott”.

Érdekesség: az eredeti brit verzióban az így távozott játékos később visszatérhetett a játékba egy csavarnak köszönhetően. Direkt rákérdeztem, de a műsor készítői azt bizonygatták, itt nem fog visszatérni senki, aki egyszer kiesett.

A játék menete amúgy egyszerű. A játékosok közül az elején Árpa Attila kiválasztott három árulót. Persze úgy, hogy senki ne tudja, kik azok. Az árulók minden este összegyűlnek, és kiválasztják, kit gyilkolnak meg. Az áldozatnak másnap reggel el kell hagynia a kastélyt.

A potenciális áldozatok eközben nyomoznak, próbálják leleplezni a bűnösöket. Minden este szavaznak, és hazaküldenek valakit, akit gyilkosnak vélnek. Amennyiben az árulók közül kiesik valaki, meghívhatnak valakit a játékostársak közül árulónak, aki vagy elfogadja, vagy nem.

Ha viszont egy gyilkos egyedül marad, akkor kötelező választani maga mellé valakit, mégpedig úgy, hogy megzsarolja: vagy átáll, vagy meghal. Amennyiben a játék végén sikerül leleplezni az összes gyilkost, az életben lévő ártatlanok nyerik a fődíjat. Ha azonban akár egyetlen gyilkos is kihúzza legvégig, övé a nyeremény.

Mint a sorozat sajtóeseményén megtudtuk, az első gyilkosokat a műsor készítői választották ki. De mint Nyári Gáborék elmondták, ezt leszámítva egyáltalán nem avatkoztak bele mesterségesen a játék menetébe.

Egyedül a pszichológusok beszélhettek velük, akik folyamatosan felügyelték a mentális állapotukat.

Két gyilkolás és kiszavazás között a résztvevők mindenféle játékokban vesznek részt, ahol a cél minél több pénzt gyűjteni, ezzel növelve a nyereményalapot, amit a végén valaki megnyerhet.

Az első három áruló Görög Zita, Krajnyák Luca és Nagy Zsolt lett, akik az éj leple alatt összegyűlve eldöntötték, kivel végeznek elsőként… De hogy hogyan döntöttek, azt természetesen csak a következő részből tudjuk meg.

Az Árulók igazán szórakoztató formátum. Árpa Attila szemmel láthatóan élvezi a cinikus, kíméletlen várúr szerepét, és remekül áll neki a sétapálca, ami eleinte csak kelléknek indult, de a lábsérülése után szüksége is lett rá. Engem ugyan nem ragadott annyira magával a krimi része, nem izgultam szét magam rajta. Inkább csak egy szórakoztató játék. Annak viszont kiváló.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!