A központban a Hezbollah terrorszervezet számára készítettek precíziós irányzékokat rakétákhoz. Att állították elő a szaringázt is, amit a szíriai kormányerők többször is bevetettek a polgárháború során.


Izraeli kommandósok nagyszabású akciót hajtottak végre Szíriában, ahol egy iráni irányítás alatt álló vegyi fegyver- és rakétagyártó üzemet támadtak meg, írja a Times of Israel.

Az első hírek szerint vasárnap éjjel légitámadás érte a Maszjáf város közelében található „Tudományos Kutató- és Fejlesztőközpontot”, ahol a halottak száma szokatlanul magas volt: forrásoktól függően 14-16-an haltak meg, és több mint 40 ember megsérült.

Csütörtökre azonban kiderült, hogy a légicsapások csak a művelet első szakaszát jelentették, amit izraeli különleges egységek hajtottak végre.

A légitámadások célja az volt, hogy megakadályozzák a szíriai kormányerők erősítését, és egyes jelentések szerint

A bombázást követően izraeli kommandósok érkeztek a helyszínre szállítóhelikopterekkel, ahonnan köteleken ereszkedtek le a létesítményhez. Heves tűzharccal elfoglalták az üzemet, majd négy fogollyal, különféle gépekkel és dokumentumokkal megrakodva távoztak, az üzemet pedig felrobbantották.

Nyugati források szerint a kutatóközpontban a Hezbollah terrorszervezet számára készítettek precíziós irányzékokat rakétákhoz, illetve itt állították elő a szaringázt is, amit a szíriai kormányerők többször is bevetettek a polgárháború során.

Izrael 2012 óta rendszeresen támad iráni érdekeltségű létesítményeket Szíriában, de az IDF ezeket a műveleteket sosem kommentálja nyilvánosan. Az információk azonban gyakran kiszivárognak. Különleges egységeket viszonylag ritkán vetnek be, így ez a mostani akció arra utal, hogy egy különösen fontos célpontot támadtak meg.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!