A Magyar Nemzeti Bank egykori elnöke szerint a kormányzat konokságát minden területen meg kell fizetnie a magyar polgároknak. A rendszer abból él, hogy hiányzik az emberekből a szolidaritás.


Simor András közgazdász, a Magyar Nemzeti Bank egykori elnöke interjút adott a legnagyobb izraeli online lapot kiadó Jediót Ahronót gazdasági portáljának - írja a Telex. Ebben többek között az Orbán-rendszer politikai és gazdasági sajátosságairól is beszélt.

A Telex megjegyzi, hogy a szélsőjobboldali koalíció élén újból kormányra került Benjámin Netanjáhu igazságügyi reformcsomagját egy Orbán Viktoréhoz hasonló illiberális rendszer előjátékának tartják, a NER-rel való párhuzam pedig mára publicisztikai közhellyé vált az izraeli sajtóban.

Simor Orbánról kettős emléket őriz:

Simor szerint állandó nyomás alatt állt, hogy mondjon le posztjáról, a miniszterelnök burkolt formában „segítséget” is ígért arra az esetre, ha mandátuma kitöltése előtt távozik.

A második Orbán-ciklus 13 évének gazdaságpolitikai teljesítményéről úgy vélekedett:

Úgy véli, hogy Orbán a felelős, aki az alacsonyan tartott kamatokkal, fedezet nélküli kormányzati pénzszórással teremtette alapozta meg a jelenlegi válságot. Hozzáteszi, hogy a fiatalok emigrálnak, ami nagyon rossz az országnak, és a munkaerőpiacnak.

A szakember szerint a gazdasági összeomlás egy lassú folyamat, és Magyarországon nem látszik, hogyan lehetne megállítani. Azt is elismerte, hogy vannak pozitív mutatók is, például GDP-növekedés, az export vagy az alacsony munkanélküliségi ráta, de emellett rekordszintű a korrupció, a munkavállalók jogvesztettsége, az oktatás és az egészségügy lezüllése.

Úgy véli, hogy Orbán törvényi úton gyűrte maga alá a bíróságokat, strómanjai és az általa keresztülnyomott médiatörvény útján kebelezte be a sajtónyilvánosság nagy részét. A jogállamiság alapjait megsértő intézkedéseiről még annak árán sem mond le, hogy emiatt a magyar GDP 5 százalékát kitevő uniós támogatásoktól esik el az ország.

Simor szerint idehaza jellemző az individualizmus, a szolidaritás hiánya. Ezért működik jól az „oszd meg és uralkodj”, mert kevesen állnak a kisebbség vagy a bajba kerültek mellé.

- mondta.

Az ellenzék helyzetét sem tartja jónak, mert szerinte

- vélekedett. Ugyanakkor a választási győzelem esélyét az egyenlőtlen feltételek miatt csekélynek látja.

A közgazdász szerint

Végül egy példán keresztül megpróbálta elmagyarázni, hogy a jogállam a gazdasági stabilitás elengedhetetlen feltétele, ugyanis nehéz olyan gazdasági környezetben működni, ahol nehéz előre látni a váratlan fordulatokat, ahol „bármikor kaphatsz egyet az arcodba”.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!