A sportolók így vállaltak szolidaritást azokkal a tüntetőkkel, akiket brutális módon bántalmazott a rendőrség a perzsa országban.


Az Eb-ezüstérmes Anglia válogatottja egy sérülésekkel tarkított meccsen 6-2-re kiütötte Irán válogatottját a Katarban zajló futball-világbajnokságon. A meccsnek azonban komoly utózöngéje lehet, ami összefüggésben áll az országban jelenleg is zajló komoly tüntetésekkel.

Az iráni válogatott játékosai ugyanis a meccs előtt megtagadták, hogy országuk himnuszát énekeljék.

– írja a The Sun.

A szurkolók a torna előtt azzal vádolták a nemzeti tizenegy tagjait, hogy nem álltak ki kellő mértékben az állam erőszakos fellépése ellen, amit a nők egyenjogúságáért síkra szálló tüntetőkkel szemben alkalmaznak. A futballisták kiállása így mindenkit meglepett – köztük az iráni televízió rendezőit is, akik a himnusz idejére megszakították közvetítésüket.

Egyelőre csak találgatások vannak arról, hogy a perzsa ország rezsimje vajon példát akarhat-e statuálni a sportolók megbüntetésével. Maszúd Szetajesi, az iráni igazságszolgáltatás szóvivője mindenesetre néhány nappal ezelőtt azt mondta, hogy büntetés várhat arra, aki megtagadja a himnusz éneklését.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!