Az egyik legismertebb magyar zenész a YouTube-on látható videóiért kapott százmilliós bevétele után nem fizette be a személyi jövedelemadót a NAV szerint. Az okozott kár megtérítése mellett büntetőkamatot és adóbírságot is fizethet.


Ahogy arról korábban beszámoltunk, nyomozást indított a NAV egy közismert zenésszel szemben költségvetési csalás miatt, mivel a YouTube-on látható videóiért kapott százmilliós bevétele után nem fizette be a személyi jövedelemadót, ezzel összesen mintegy húszmillió forintnyi hátrányt okozott a költségvetésnek.

"Mint általában minden bevétel után, ezután is szja-t is kell fizetni, mert a YouTube-ról befolyt összeg is ugyanolyan jövedelemnek számít, mint bármi más. Ha ez nem történt meg, és a jövedelmet kapó utólag önként nem jelzi ezt, nem javítja ki az adóbevallását, nem fizeti be ez alapján az adót, hanem az adóhatóság tárja fel a vétséget, elindul az eljárás. Jelen helyzetben már feltehetően egy adóeljárás és egy büntetőeljárás is folyik ellene" – fogalmazott a Blikknek az üggyel kapcsolatban Tóth Levente, a Bank360.hu vezető szakértője.

A szakértő szerint a NAV közleményében szereplő húszmillió forint a be nem vallott és ki nem fizetett szja-t, illetve annak büntetőkamatait is tartalmazhatja. Erre pedig még rájön az adóbírság is, ezek további több milliós tételek lehetnek. Amennyiben a vádlott időközben rendezi az összeget, akkor azt a bíróság enyhítő körülményként veheti majd figyelembe.

- mondta a lapnak dr. Galgóczi Zoltán ügyvéd.

Véleménye szerint enyhítő szakasz alkalmazásával lehetőség van a felfüggesztetett szabadságvesztés alkalmazására is, ehhez az okozott vagyoni hátrányt célszerű a vádirat benyújtásáig megtéríteni. Ez a rendelkezés azonban nem alkalmazható, amennyiben a bűncselekményt bűnszövetségben vagy üzletszerűen követik el.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!