A tettenérés azonban nehézkes, eddig még nem érkezett ilyen ügyben feljelentés.


Egyre többen viszik vissza az 50 forintos betétdíjért a műanyag palackokat és fém italos dobozokat. A szabadpecs.hu beszámolója szerint Pécsen is sokan élnek a lehetőséggel.

A megkérdezettek jó része azonban arról panaszkodott, hogy plusz munka, idő és fáradtság a palackok visszavitele, a horpadtak "rendbehozatala", a megtelt automaták melletti sorbanállás.

Az egyik vevő a lapnak elárulta, hogy balatoni nyaralásk alkalmával egy különös trükkről hallottak.

A Balaton partján az üvegpalackok visszaváltása nem csupán a környezetvédelem szolgálatában áll, hanem úgy tűnik, egyesek számára komoly megélhetési lehetőséget is jelent. Egy 45 éves kőműves, Gábor, a nyár folyamán Lellén nyaralt, és észrevette, hogy egy lengyel férfi hatalmas zsákokkal gyűjtögeti a palackokat. A férfi autója tele volt üres üvegekkel, és a látottak alapján egyértelmű volt számára, hogy ebből él. A helyszínen a férfi azt is elmondta, hogy Lengyelországban a nem betétdíjas palackokat fillérekért ugyan, de visszaveszik, ezért az automata által visszadobott palackokat is elrakta. Ezzel a módszerrel a férfi hazájába szállítja a palackokat, ahol a látszólag kis értékű üvegekből is hasznot húz.

Egy másik vásárló szerint azonban a történetnek másik magyarázata is lehetséges:

A Dél-Kom Kft., amely Pécsett felelős az üvegpalackok gyűjtéséért, nem vitatta, hogy a leírt csalás kivitelezhető - írja a lap. Azonban hangsúlyozták, hogy eddig nem érkezett feljelentés ilyen ügyben. A bizonyítás is nehézkes, hiszen a csalás tettenérése gyakran csak a leadás során lehetséges, és az is csak akkor, ha a bolt alkalmazottai rendelkeznek megfelelő kamerás megfigyeléssel.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!