Két napja kaptak olyan oltást Horkai Zoltán lelőtt szarvasai, amik fogyasztás után komoly betegséget vagy akár halált is okozhatnak. Az idomár párja szerint a vakcina nemcsak az emberekre, hanem például a kutyákra is veszélyes lehet.


Egy ideje már tervezhették a tettesek Horkai Zoltán szarvasainak lelövését, tudtuk meg a Farkasember néven is ismert világhírű állatmentő és idomár párjától. Vasvári Nika szerint erre utal, hogy legalább 4-5 ember biztosan kellett a nagyjából 150-200 kilogrammos szarvas tetemének átemeléséhez a 180 centiméter magas kerítés felett. Ráadásul mivel a lövések zajára nem keltek fel Horkaiék, szinte biztos, hogy hangtompítót használtak a gyilkosok. Ezt a gyanút egyébként az órák óta a gödöllői birtokon helyszínelő rendőrök is megerősítették.

„Gyakorlatilag a fegyvert tarthatták a házunk irányába is. Ha ezt elvétik, akkor a házba is beérkezhetett volna a golyó. A szarvas menekülési útvonalából úgy láttuk, hogy teljesen közel a mi kapunkhoz lőtték le” – mondta Vasvári Nika, aki mindig felkel, ha a közelben lőnek vagy tűzijátékok durrannak, most azonban nem riadt fel vasárnapról hétfőre virradó éjszaka.

Horkai Zoltán és párja akkor fogott gyanút, hogy valami nem stimmel, amikor hétfő reggel a szarvasok nem jelentek meg a ház kerítésénél a szokásos etetés időpontjában. Mivel délutánig sem kerültek elő az állatok, a keresésükre indultak. Az egyiket a terület hátsó részén, a kerítésnél találták meg, a másik hiányzót szarvast pedig vélhetően magukkal vitték gyilkosai. Az orvvadászok feltehetően mindkét kiszemelt szarvast el akarták hurcolni, de számításaikba hiba csúszott.

„Valószínűleg a másik még menekült előlük, és nem volt annyi idejük, hogy megvárják a haláltusáját” - tudtuk meg az állatidomár párjától. Ezt a szarvast találták meg mellkason lőve, vérbe fagyva a kerítés mellett. Horkaiék egyébként két gyár közelében laknak, a rendőrség pedig már be is kérte az üzemek ipari kameráinak felvételeit, hátha a szarvasgyilkosok nyomára bukkannak.

A szarvasokat kicsi koruk óta nevelik Horkaiék, ezért hozzá vannak szokva az emberek közelségéhez. Feltehetően ez okozhatta a vesztüket is, és ezért nem menekültek azonnal támadóik elől. Ugyanakkor Vasvári Nika hangsúlyozta, hogy mivel nem a húsuk miatt, hanem filmszerepek miatt idomított házikedvencként tartották Góliátot és Ödönt, egészen más oltásokat kaptak, mint társaik.

„Két nappal ezelőtt kaptak olyan vakcinát, amitől a húsuk teljesen ehetetlen, mérgező és veszélyt jelent arra, aki el akarja fogyasztani, de még a kutyákra is. Ezért is kérjük azt, hogy azonnal jelentkezzen nálunk vagy a rendőrégen, aki az elmúlt 24 órában kapott szarvashúst bárhonnan. Biztos vagyok abban, hogy a gyilkosok továbbadják a húst, ami ártatlan emberekhez kerül majd.”

A szarvashús kilójáért akár 7000 forintot is elkérnek manapság, vagyis egy 150 kilós állat estében ez több százezer forintot is jelenthet.

Nem ez az első eset, hogy lelőttek egy állatot a gödöllői farmon. Tizenkét évvel ezelőtt valaki egy farkasukkal végzett. A rendőrség azóta sem találta meg a tettest. Horkai Zoltán ennek ellenére sem kamerázta be a területet azóta, mert rosszak voltak a korábbi tapasztalatai.

Horkai Zoltán szarvasai több, elsősorban külföldi filmben és reklámban is szerepeltek már. A legtöbben talán az Oscar-díjra jelölt Testről és lélekről című filmből emlékezhetnek az állatokra. Enyedi Ildikó alkotásában szerepelt Góliát, az egyik most lelőtt állat, de napokon belül bemutatnak majd egy új iPhone-reklámot, amiben szintén a most lemészárolt szarvasok láthatók.

A Testről és lélekről 2016-os forgatásán ott járt a Propaganda is, épp akkor, amikor Horkai Zoltán szarvasainak jelenetét vették fel:

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!