Egy kutatócsoport olyan optikai lemez előállításán dolgozik, amelyen minden korábbinál több adat tárolható - írja a Techradar. A Sanghaji Tudományos és Technológiai Egyetem (USST), az RMIT Egyetem és a Szingapúri Nemzeti Egyetem (NUS) szakemberei egy 12 centiméter átmérőjű CD-lemez kapacitását szeretnék 700 terabájtra növelni, amin körülbelül annyi adat férne el, mint összesen 28 ezer darab 25GB-os Blu-Ray lemezen. A példátlan adatsűrűség eléréséhez egy újfajta nanokompozit anyagot használnának, ami a grafén-oxidot ötvözi nanorészecskékkel. Fizikai formában egyelőre még nem létezik ilyen lemez, de már aktívan dolgoznak az előállításán.


A szakemberek elsődleges célja az új típusú adathordozó kidolgozásával, hogy az adatközpontoknak kevésbé kelljen a mágneses- és NAND-memória alapon fejlesztett adattárolásra támaszkodniuk, ezáltal csökkenhessen a karbonkibocsátásuk is. A Science Advances szaklapban publikált tanulmányukban a kutatók leírják azt is, hogy a lézeres optikai adattárolással tovább csökkenthetők az energiafelhasználási költségek.

Ugyan még sok mindent kell optimalizálni, de az eredmények új utakat nyithatnak meg és az újfajta adathordozó segíthet enyhíteni a globális adattárolási problémán - írják a kutatók, akik szerint a technológia a jövőben tömeggyártásba kerülhet.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!