A friss adatok szerint egy hónap alatt ötezer új munkavállaló ment a szomszédos országba, a legtöbben a határ mentén vagy Bécsben helyezkednek el.


Az Ausztriában dolgozó külföldiek között a magyar a legtöbb. Egy hónap alatt ötezerrel nőtt a számuk, így már közel 125 ezren vállaltak munkát a szomszéd országban - írta a Világgazdaság az osztrák társadalombiztosító friss adatai alapján.

Az RTL Híradónak több kint dolgozó is azt mondta, hogy két-háromszoros fizetésért hagyták el Magyarországot - írja az RTL.hu.

Dudás Bálint Szombathelyről jár át, az osztrák állami posta alkalmazottaként öt napot csomagokat kézbesít. Korábban idehaza a vendéglátóiparban dolgozott, ám a covid-járvány után biztonytalan lett a munkája. Azóta naponta ingázik.

– mondta.

A legtöbben a határ menti Burgenlandban vállalak munkát, hasonló a kint dolgozó magyarok száma Bécsben is. De Tirolban is több mint tízezren vannak. Egyikük, Kanyó András elárulta, hogy utazni szeretne, ezért ment külföldre dolgozni.

„Ha itt kint dolgozok, akkor ezt könnyebben elérem. És hát körülbelül két vagy háromszorosát lehet itt kint keresni annak, amit otthon. Én jelenleg egy gyárban dolgozok.”

A jövedelmek az itthoninál jóval magasabbak, akár 20-50 százalékkal is. Ehhez még a külföldi munkák juttatási csomagban a lakhatás, az étkezés támogatása is rendszerint benne van - mondta el Tüzes Imre, a Profession.hu üzletfejlesztési vezetője.

Vannak, akik ideiglenesen mennek Ausztriába, vendéglátásban vagy a mezőgazdaságban vállalnak idénymunkát. „Körülbelül 3400 külföldi állás 95%-a osztrák munka. Ami azt jelenti, hogy több mint 3 ezer ilyen aktív hirdetésről beszélünk jelen pillanatban” – mondta el Tüzes.

A szomszédos országban az élelmiszerárak az uniós átlag 107 százaléka, de az átlagbér több mint a két és félszerese a magyarnak.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!