Egy éve, hogy teszteltük a Marvel's Avengerst, ami nem sikerült túl emlékezetesre: a játékmenet gyermeteg megoldásokkal operált, a sztori Marvel-léptékben gyengécske volt, és a többjátékos mód is meglehetősen silányra sikeredett. Ez nem tett jót az idei E3-on leleplezett Marvel's Guardians of the Galaxy játéknak, ami mögé a bosszúállós kalandot is kiadó Square Enix állt be.

Ennek tudatában sokan már jóval a megjelenése előtt temetni kezdték a programot, pedig a bemutató egészen korrektre sikerült, ráadásul a fejlesztésért felelős Eidos-Montreál az elmúlt években jobbára minőségi munkákat tett le az asztalra. Nekik köszönhettük a feltámasztott Deus Ex-sorozat új részeit (Human Revolution, Mankind Divided), továbbá a 2018-as Shadow of the Tomb Raidert is, amire mindent lehetett mondani, csak azt nem, hogy összecsapták volna. Legújabb munkájukat végül PlayStation 4-en teszteltük, annak a reményben, hogy Marvel's Spider-Man: Miles Morales után megint kapunk egy sztoriorientált, valóban élvezhető Marvel-játékot.

Star Wars Jedi: Fallen Order, az valami hasonlót kap majd itt is. Igaz, minden nagyon csőszerű, de cserébe tágasak a harcterek.

A parádés szinkronmunkát már említettük, de a koronát a zenei aláfestés teszi fel a játékra: Bonnie Tyler, Autograph, Iron Maiden, a-ha, Billy Idol, KISS - van minden, ami miatt imádni való a nyolcvanas évek zenei felhozatala. Arra már ki sem térek, hogy a Europe együttes The Final Countdown című dala mennyire tökéletesen lett beépítve a sztoriba. Csak ezen muzsikák összeszedésébe heteket, hónapokat tehettek bele a fejlesztők, és ezt azok fogják igazán értékelni, aki a nyolcvanas vagy kilencvenes években voltak tinédzserek.

Square Enix Nem vicceltünk, tényleg le kell győzni egy sárkányt!

Persze azt sem szabad elhallgatni, hogy a játék nem hibátlanul jelent meg, számos buggal került a boltok polcaira. Nálam például sokszor megdöccent a játék, mikor a pályákon tumultus alakult ki az ellenfelek miatt, és a feliratok megjelenítésével is voltak bajaim - egy idő után ki is kapcsoltam őket, annyira zavaróvá váltak a csúszások. Szerencsére ezeknek az anomáliáknak egy részét már orvosolta a november eleji frissítés, így aki nem a megjelenéskor kapcsolódott be a kalandba, az sokkal kevesebb bökkenővel fog találkozni, mint azok, akik az első nap elindították a játékot.

A Marvel's Guardians of the Galaxy tehát messze nem hibátlan videójáték, de van egy nagyon fontos üzenete: 2021-ben sem ördögtől való, ha a fejlesztők egy multiplayer nélküli, kizárólag az egyjátékos módra koncentráló videójátékkal állnak elő. Esetünkben egy olyan, technikailag korrekt Marvel-játék született, ami sztoriban és humorban is erős, és bátran ajánlható azoknak, akik a Spider-Man-címek után keresnek újabb szuperhősös szórakozást.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!