Az amerikai járványügy azt tanácsolja, hogy inkább felforralt, majd lehűtött csapvízzel öblítsék az emberek az orrukat.


Agyevő amőba okozta egy floridai férfi halálát, akit a szennyezett csapvíz fertőzhetett meg, írja a Unilad. A Charlotte megyei beteg még február 20-án hunyt el.

Az amerikai járványügy (CDC) szerint a férfi naponta öblítette az orrát forralatlan csapvízzel, feltehetően ez fertőzhette meg a Naegleria fowleri agyevő amőbával. A CDC közleményében kiemeli, hogy idén ez az első eset, amikor agyevő amőba okozta egy amerikai halálát, és ugyancsak az első fertőzés, amit téli hónapokban jelentettek.

A Naegleria fowleri fertőzés következtében évente néhány ember hal meg az Egyesült Államokban. Az áldozatok túlnyomó része tavakban és folyókban úszkálva fertőződik meg. Az amőbafertőzést az emberek 97 százaléka nem éli túl. Az agyevő amőba a feljegyzések 1962-es kezdete óta Floridában szedte a legtöbb áldozatot: összesen 37-en haltak meg a Naegleria fowleri miatt.

A CDC ugyanakkor a közleményben kiemelte, hogy a csapvízzel fertőződés „nagyon ritka”. A kockázatok további mérséklése érdekében azt tanácsolta az orrukat vízzel öblítőknek, hogy lehetőleg felforralt, majd lehűtött csapvizet vagy desztillált vizet használjanak erre a célra.

Szakértők szerint a Naegleria fowleri meglehetősen gyorsan terjed és nagyon progresszív. Az amőba szó legszorosabb értelmében felfalja az agyszöveteket. A betegek eleinte fejfájást, hányingert majd hányást tapasztalnak a fertőzés korai szakaszában. Állapotuk súlyosbodásával fellépnek kognitív zavarok, görcsrohamok és ízületi merevség.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!