Az agy/számítógép chipek hamarosan olyan elterjedtté válhatnak, mint a pacemakerek.

Egy amerikai cég ötven ember agyába ültetett be chipet a vakság, a süketség és a depresszió gyógyítására, egyelőre kísérleti jelleggel. Azt remélik, hogy hamarosan jelentős életminőségbeli változást hozhatnak a depresszióval vagy paralízissel élők tömegeinek is.

A Blackrock Neurotech távlati célja, hogy azok, akik megkapják a chipet, a gondolataikkal irányíthassák például az elektromos kerekesszéküket.

A Utah állambeli cég társalapítója, Marcus Gerhardt elmondta: „Az új technológia segítségével lehetővé tettük, hogy az emberek közvetlenül a számítógéphez kapcsolódjanak, robotkarokat irányíthassanak, videójátékot játsszanak, és akár az érzékelésüket is visszanyerjék, kizárólag az agyuk által kibocsátott jelek révén.”

Az implantátummal olyan komplex feladatokat is végre lehet hajtani, mint a számítógéphasználat vagy a portrérajzolás. Ez az orvosi eszköz a lebénult emberek függetlenségét, mobilitását, végső soron az életminőségüket szeretné javítani.

Gerhardt hozzátette: „Ha az agy/számítógép csatlakozáson alapuló (BCI) chipek széles körben hozzáférhetővé válnak, ezek az emberek olyan életet élhetnek, amely korábban elképzelhetetlennek tűnt.”

Azt remélik, hogy hosszú távon ezek az eszközök olyan könnyen hozzáférhetővé válnak majd, mint a pacemakerek.

Forrás: Unilad


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!