Jógaoktatók fogtak össze, hogy jótékánysági jógaórákat tartsanak traumatizált nőknek, hátrányos helyzetű gyerekeknek, menekülteknek - és azt mondják, fantasztikus látni a rájuk gyakorolt hatást. Bemutatjuk az Északi Támpont filmjét.

"Itt rámosolygunk egymásra. Van, amikor otthon egy hétig nem mosolyog rám senki. Katasztrofális az az oldal. Itt viszont rám mosolyognak, és kedvesek. Nem kérnek semmit, csak kedvesek" - meséli az AdniJóga egyik jótékonysági órájának résztvevője.

"Megtanultuk a jóga által, hogy hogyan legyünk a saját testünk urai, hogyan használjuk a légzésünket, hogyan használjuk a saját testünket arra, hogy megnyugtassuk önmagunkat. És azt látjuk hátrányból indult embereken, traumát átélt embereken, hogy az, hogy megtanulnak egy olyan mozgásformát, ami kellemes, jóleső, ahol ők szabják meg a határokat, ahol pontosan az történik velük, amit szeretnének, hogy történjen, az visszaadja a kontrollt" - meséli Kalmár Anna, aki négy éve az egészet kitalálta.

Azt mondja, minden úgy kezdődött, hogy kedvenc jótékonysági szervezeteinek ajánlott fel jógaórákat. Aztán adományokat kért a barátaitól, akiknek szintén jógaórákat tartott, hogy a pénzből jógamatracokat vehessen a segítő akciójához. Amikor a Facebookon társakat keresett, rögtön 20-an jelentkeztek, hogy jógaoktatóként csatlakoznának a kezdeményezéshez. Ma pedig már 15 jótékonysági csoporttal jógáznak, órákat tartanak a Suhanj Alapítványnál, a Bethesda Kórházban, a Magyar Rákellenes Ligánál, a Máltai Szeretetszolgálatnál.

Dolgoznak gyerekekkel is, például állami gondozottakkal, és szegénységben élőkkel. "Ott a játék és az idegrendszer fejlesztése a cél" - mondja erről Anna.

Mindezt úgy tartják fenn, hogy cégeknek is tartanak jógaórákat vagy mentális jólléttel kapcsolatos céges programokat, és minden megtartott céges jógaóráért cserében tartanak egy jótékonysági jógaórát is.

Anna meséli, nagyszerű érzés, amikor egy azóta Iránba visszatért menekült továbbra is velük tart az online óráikon, és az is, amikor

Hogy hogyan néz ki egy gyerekeknek tartott jógaóra, miért tartja ezt támogatásra érdemes ötletnek sok cég, és milyen hatással van a jótékonysági jóga a résztvevőkre, az kiderül az Északi Támpont videójából.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!