Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért képviselője a parlamentben azt feszegette, hogy hol van Orbán Viktor, miért nem jelent meg már egy hónapja a parlamentben a kormányfő. És miért van az hogy nálunk messze a legmagasabb az igazolt fertőzöttek arányában mért halálozás? Ha annyira jól állunk, ahogyan az egészségügyi miniszter és a külügyminiszter felfesti, akkor hogyan lehet, hogy nálunk 10 százalék az elhunytak aránya a regisztrált fertőzöttekhez képest, míg mindenhol máshol lényegesen alacsonyabb, a németeknél, osztrákoknál ennek ráadásul csupán a harmada - kérdezte Szabó. És miért visz sok maszkot külföldre a magyar kormányzat?


Erre a fideszes képviselők hangos tapsolásba kezdtek, ezzel Szabó Tímea nem tudta folytatni mondanivalóját, beléfojtották a szót, és lejárt a felszólalásra rendelkezésre álló ideje. Kövér László házelnök nem méltányolta a körülményeket, másnak adta meg a szót.

Később egy másik témában újabb kör következett, Szabó újra jelezte, van még mit mondania. Úgy fogalmazott az ellenzéki képviselő, hogy először elfogadta a kormányoldal a felhatalmazási törvényt, az emberekre lőcsöli a védekezés költségeit, titkosították a Belgrád-Budapest vasútvonal szerződéseit, anyagait. "A gazdasági csomag is olyan, hogy már 300 ezer munkanélkülinél járunk. Hogy lehet az, hogy nálunk sokkal több ember halt meg, mint Szlovákiában? Az egész világon Magyarországon halnak meg arányaiban legtöbben. Ezt hogyan tudják megmagyarázni? Egyetlen magyarázat van arra, hogy az elmúlt 10 évben Orbán Viktornak nem az ország felvirágoztatása volt a fontos, hanem a lopás, és hogy talpnyalókkal vegye körül magát." Kásler Miklós egészségügyi miniszter kiüríttetett 36 ezer ágyat, sehogy sem jön ki a matek. Hazaküldtek amputáltakat, pszichiátriai betegeket, demenseket. És most az érettségi megtartásával újabb tömegeket veszélyeztetnek - fogalmazott az ellenzéki képviselő. Erre Kövér László megfeddte Szabó Tímeát: Egy hölgyet kell figyelmeztetnem a hangnemért.

Előtte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kezdte a napirend előtti felszólalásokat. Ismertette:

  • Védőeszközök: 21 repülő és 3 kamion érkezett Magyarországra a múlt héten. 22,5 millió maszk érkezett, ebből 20,6 millió sebészeti, 1,85 millió pedig magasabb védelmet nyújtó maszk. Eddig összesen 79 millió maszk érkezett Magyarországra a válság kirobbanása óta. Ez a szerződéseknek a fele. Jön még 75 millió darab. Ebből 16 millió a magasabb védelmet biztosító maszk lesz Szijjártó ígérete szerint.
  • 220 lélegeztetőgép érkezett a múlt héten, eddig összesen 538 darab.
  • 2 millió tesztre rendelkezik szerződéssel a magyar állam.

Ezen a héten is több tonnányi árut várunk - mondta.

Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!