Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

A vitaminhiánynak számos tünete lehet. A tojásban, tejben, gombában és húsfélékben található B-vitaminok nélkül az ajkak berepedeznek, C-vitamin hiányában pedig töredezetté válnak a körmök.

Az alábbiakban bemutatjuk, hogy jelzi a szervezeted, ha hiányt szenved valamilyen vitaminból.

A szájban gyakran megjelenő sebek vas, folsav és B12-vitamin hiányát jelezhetik.

A száraz és repedezett ajkak: a B2 és B6-vitaminok hiányára utalnak.

Piros és irritált bőr a karokon: a B-vitaminok és az E-vitamin hiányát jelzik.

Száraz bőr: a cink és a zsírsavak hiánya okozza.

Premenstruációs szindróma: cink, magnézium és B6-vitamin hiánya miatt.

A haj lassú növekedése: vas és cink hiánya miatt fordulhat elő.

Piros, fáradt szemek: az A és B2-vitaminok hiánya a kiváltó ok.

A körmök kiszáradása, hámlása: vas, cink vagy zsírsavak hiánya miatt történik.

Sápadt bőr: vas, folsav és B12-vitamin hiánya miatt.

Bizsergő, viszkető lábak éjszaka: vas és folsav hiánya miatt.

Pattanások: cink, A-vitamin és zsírsavak hiányossága miatt fordulhat elő.

Vitaminhiány tünetei

Bizonyos vitaminok hiányában a bőr kiszárad, a haj elveszti a fényét, az ajkak berepedeznek. Vitaminhiány következtében ugyanakkor lassabban gyógyulnak a sebek, a bőr érzékenyebb lesz, könnyebben kisebesedik, a körmök pedig törékennyé válnak, és fehér foltok jelennek meg rajtuk. Ezért az orvosok azt tanácsolják, fogyasszunk minden nap gyümölcsöket és zöldségeket, valamint heti rendszerességgel tejtermékeket, halat és tojást.

Az A-vitamin hiánya, amely elsősorban a sárgarépában, tejtermékekben, tojásban, májban, halban található meg, a bőr kiszáradásához és hámlásához vezet, valamint a haj töredezéséhez. Azok, akik A-vitaminhiányban szenvednek hajlamosabbak lesznek a bőrfertőzésekre is.

"Amikor vitaminhiány lép fel a szervezetben, a bőr nem újul meg. Ezek az enzimek, még kis mennyiségben is, rendkívül fontosak a szervezetünknek." - mondja Călin Ciubotaru háziorvos.

A B-vitaminok a legtöbb élelmiszerben megtalálhatók, de különösen a májban, a húsban, a gombában, a tojásban és a tejtermékekben. A B2 vagy B6-vitaminok hiánya seborrhoeás dermatitisz kialakulásához vezethet, valamint az ajkak kiszáradásához és repedezéséhez, a B5-vitamin hiánya pedig felgyorsítja a hajhullást.

B-vitaminokra különösen a vegetáriánusoknak és az időseknek van szüksége. Multivitaminokat idős korban csak orvos javaslatára szabad szedni, akinek előbb ki kell zárnia a krónikus betegségeket, például a rákot.

"A B12-vitamin például táplálja a daganatokat." - figyelmeztet Călin Ciubotaru háziorvos.

A C-vitamin számos enzimatikus reakcióban részt vesz, és elősegíti az immunrendszer működését. Hiányában kisebb bőrelváltozások, például véraláfutások jelentkezhetnek.

"Ennek a vitaminnak a hiányától a körmök is szenvednek, mert törékenyek lesznek" - magyarázza a háziorvos. A C-vitamin megtalálható a gyümölcsökben (citrusfélék), zöldségekben (paprika), valamint a tartósított zöldségekben is. A D-vitamin (megtalálható a tejtermékekben, a halban, a tojásban) antioxidáns és öregedésgátló hatással rendelkezik. A Nap ultraibolya sugárzásának hatására jobban szintetizálódik a szervezetben.

Ásványi anyagok

A vas megelőzi a kopaszodást, a cink a pattanásokat.

Akárcsak a vitaminok, az ásványi anyagok is rendkívül fontosak a szervezetnek. Vas nélkül a körmök törékenyek lesznek, és a haj gyorsabban hullik.

"A vaskészlet visszaállításához spenótot, lóromot és csalánt kell fogyasztani" - tanácsolja Costin Căruntu, a bukaresti N. Paulescu Intézet bőrgyógyásza. A cink szabályozza a faggyúszekréciót és küzd a pattanások megjelenése ellen, a magnézium pedig a bőrben végbemenő mechanizmusok nagy részét szabályozza.

"Az összes vitaminnak és ásványi anyagnak szerepelnie kellene az étrendünkben. A bőrünk is egy szerv, és akár az összes többi szervünknek, szüksége van ezekre az anyagokra" - teszi hozzá Căruntu.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!