Az A23a területe akkora, mint Győr-Moson-Sopron vagy Csongrád-Csanád megye. Utazásának több végkifejlete is lehet, van közte egészen katasztrofális is.


Brit antarktiszi kutatók mérései szerint sodródni kezdett a világ legnagyobb jéghegye, az A23a – írja a The Guardian.

A jéghegy 1986-ban szakadt le az Antarktisz Filchner-selfjégtáblájáról, azonban az óceán fenekéhez tapadt, és azóta hosszú évtizedekig a Weddel-tengerben maradt.

Ez változott meg most, miután

A hatalmas jéghegy mérete nagyjából 4000 négyzetkilométer – azaz körülbelül háromszor akkora, mint New York City, kétszer nagyobb, mint London legnagyobb kiterjedése, Budapest pedig több mint 7 és félszer elférne rajta. A hazai megyék közül Győr-Moson-Sopron és Csongrád-Csanád van hozzá méretben a legközelebb.

„Ritkán látni ekkora jéghegyet mozgás közben” – mondta Oliver Marsh, a brit Antarktisz-kutatás gleccserkutatója, ezért a tudósok szorosan figyelni fogják a pályáját. A szintén ott dolgozó Andrew Fleming szerint az A23a az utóbbi egy évben kezdett sodródni, eddig a mozgása azonban nagyon lassú volt - úgy tűnik, a körülmények miatt most nagyon felgyorsult.

Szakértők szerint elképzelhető, hogy a jéghegy Déli-Georgia szigeténél újra megfeneklik, ez azonban súlyos problémát jelentene a vadvilág számára. A szigeten ugyanis fókák, pingvinek és tengeri madarak milliói szaporodnak, akik a környék vizeiből szerzik a táplálékukat. A hatalmas A23a azonban elzárná ezeket az utakat.

Oliver Marsh szerint ugyanakkor több lehetséges végkifejlet is elképzelhető. 2020-ban egy másik, A68 nevű monstrum már okozott hasonló félelmeket, de az végül szerencsés módon kisebb darabokra szakadt – a kutató szerint ez az A23a esetében is egy lehetséges forgatókönyv. Marsh szerint azonban

még akkor is, ha az sokkal melegebb, és északabbra, Dél-Afrika felé is eljuthat Ott viszont a hajózást zavarhatja meg.”


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!