Jelenleg az IBM Summit nevű rendszere a legerősebb szuperszámítógép a világon: a 200 millió dollárból épült gép tavaly kapta meg a kinevezést mintegy 500 szuperszámítógép közül. Az USA-ban azonban megépülhet a méltó utódja, ami akár hétszer is gyorsabb lehet, mint a Summit - Aurorának fogják hívni, és 2021-re tervezik az építését - írja az MIT Review.

Az Aurora nem potom 200 millió, hanem rögtön 500 millió dollárba kerül majd, viszont rá is szolgál erre a csillagászati összegre: hétszer gyorsabb lesz, mint a Summit, ami nagyjából annyit jelent, hogy másodpercenként több mint egytrillió művelet elvégzésére alkalmas, ami nagyjából ésszel fel nem fogható mennyiség. Ez lesz az első amerikai szuperszámítógép, amely eléri az exascale teljesítményt.

Chinese-developed supercomputer Tianhe-2 or TH-2 operates at the National University of Defense Technology in Changsha city, central China's Hunan province, 14 June 2013. China's Tianhe-2 supercomputer has retained its position as the world's most powerful system for the sixth consecutive time, according to a biannual Top500 list of supercomputers released Monday (16 November 2015). Tianhe-2, or Milky Way­2, with a performance of 33.86 petaflops per second (Pflop/s), was developed by China's National University of Defense Technology and deployed at the National Supercomputer Center in Guangzhou. It has held the title since June 2013. The Chinese system is almost twice as fast as the next on the list, Titan of the US Department of Energy, which has a performance of 17.59 Pflop/s. In fact, there has been no change among the ranking of the world's top5 supercomputers since June 2013 in the latest edition of the closely watched list.
A kínai Tianhe-2 szuperszámítógép - fotó: Zhao zilong / Imaginechina

A gépet az Argonne Nemzeti Laboratóriumban fejleszti az Intel, és eredetileg 2018-as indulással tervezték, ezt tolták ki 2021-re. A csúszás valószínűleg nem tesz jót az USA-Kína rivalizálásnak, a két ország ugyanis párhuzamosan fejlesztgeti a saját szuperszámítógépeit.

Egy ilyen monstrumgép alkalmas például arra, hogy hatékonyabb klímamodelleket gyártsunk, vagy hogy felgyorsítsuk a gyógyszeripari újításokat. Az adatok sokkal gyorsabb feldolgozása óriási segítség lehet gyakorlatilag a tudomány bármely ágának, a csillagászattól kezdve a földrajzon át az orvostudományig.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!